12 души са загинали, а други 32 са получили от

...
12 души са загинали, а други 32 са получили от
Коментари Харесай

12 души загинаха в катастрофа на автобус в Хърватия с полски поклонници за Меджугорие -

12 души са починали, а други 32 са получили от междинни до тежки пострадвания при злополука на рейс с полски пилигрими в Хърватска. Поклонниците са пътували от Варшава и Ченстохова за свещената околност Меджугорие в Босна и Херцеговина, желая да изкажа най-искрени съболезнования на околните на жертвите, разгласи министър председателят на Полша Матеуш Моравецки, представен от „ Газета Виборча “. Според първите версии на хърватската полиция най-вероятна причина за произшествието е заспиване на водача.

Катастрофата е станала в на разсъмване в събота на автомагистралата А4 северно от Загреб сред Ярек Бисашки и Подворец. Автобусът се е движел в посока Загреб. Групата е била от 44 души, а автобусът бил обслужван от двама водачи, единият от които е умрял. Според хърватската организация HINA към 5.40 сутринта превозвото средство е излязло от пътя на 62-ия километър на А4 в посока Загреб.

На мястото на случая неотложно са пристигнали министърът на вътрешните работи на Хърватия и полският дипломат в Загреб. Автобусът е бил нает от религиозната общественост „ При брат Йосиф “, която провежда сходни поклоннически турове. Тръгнал в 9 сутринта в петък от Варшава, събирайки по пътя пилигрими в няколко обитаеми места. Снощи в 8 е влезнал в Чехия и сред 13 и 15 в събота групата е трябвало да дойде в Меджугорие.

Според формалното известие на Министерството на инфраструктурата на Полша, рейсът е създаден през 2011 година, регистриран в Полша и екипиран с всички нужни документи, минал е нужните прегледи. Последният механически обзор е бил изработен през юни т. година и е бил годен до 13 декември 2022 година.

За изясняване на обстановката и за оказване на всякаква нужна помощ на най-високо ниво полският министър председател е изпратил неотложно за мястото на злополуката министъра на опазването на здравето Адам Неджелски и заместник-министъра на външните работи Маршин Пшидач. С тях пътува и група медици и психолози, които би трябвало да подкрепят активността на хърватските служби.

Към точката на случая на А4 са изпратени и 12-те сезонни униформени чиновници на Полската полиция, които са командировани в Хърватска за лятото. Министърът на правораздаването на Полша Збигнев Жобро, който е и основен прокурор по Конституция е разпоредил на Окръжната прокуратура във Варшава да стартира авансово произвеждане за причиняване на злополука в превоза, вследствие на която е настъпила гибелта на 12 души.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР