12 души оцеляха в един от най-смъртоносните горски пожари в

...
12 души оцеляха в един от най-смъртоносните горски пожари в
Коментари Харесай

12 души се спасиха във воден резервоар от огнения ад в Португалия

12 души оцеляха в един от най-смъртоносните горски пожари в португалската история, откакто съумяха да се скрият във воден контейнер, оповестява Би Би Си, представена от бТВ. Те подхванали обезверения ход, откакто пътят към селото им бил отсечен от стихията.

Хората, измежду които и 95-годишна жена, прекарали в оборудването 6 часа преди избавителните екипи да съумеят да стигнат до тях. Пожарът към този момент лиши живота на минимум 62-ма души, доста от които починаха в колите си при опит да избягат.

Мария до Сю Силва се трансформира в воин, откакто трансформира водния контейнер на къщата си в укритие за жителите на Нодериньо - село, ситуирано близо до автомагистрала. Тя се опитвала да помогне на трудноподвижната си майка, която нямало по какъв начин да се качи в колата.

" Оставете ме да умра на земята”, декларирала остарялата жена на щерка си, която обаче не се предала и благодарение на мъжа си и сина си вкарала в резервоара 81-годишния си татко и други хора от селото. Междувременно, ветровете били толкоз мощни, че безусловно отнасяли покривите на къщите.

Далеч по-лоша орис имали в региона на Мьо Гранде, друго село покрай същата автомагистрала. Полицията насочвала трафика по път към него, което вкарало десетки хора в клопката на извънредно бързо разрастващия се пожар.

" И ние, и локалните плачехме, потресени от жегата и скоростта на пожара. Беше мрачно, толкоз мрачно сред пламъците”, разяснява пред Би Би Си британецът Гарет Робъртс. Той разказа потресаваща панорама – несъответстващи хора, горящи безотговорно къщи, избухващи бетонни ограждения.

Край обитаемото място били открити 30 натрупа в обгорели коли и още 17 покрай тях.

" Огънят идваше от всички страни. Колите се удряха една в друга при опит да избягат”, описа Мария де Фатима Нунеш. Двойката в колата зад нейната не съумяла да се избави. Жената по този начин и не излязла от горящото возило, а мъжът намерил гибелта си до него.

Пожарите избухнаха в събота след гореща вълна с 40-градусови температури и гръмотевични стихии, от които не падна дъжд. Смята се, че точно гръмотевица може да е предизвикала незапомненото злополучие.

Повече от 1500 пожарникари се борят със стихията в централната част на страната. Очаква се и задгранична помощ. Премиерът Антони Коста изясни, че незабавните екипи са се забавили, тъй като огънят е унищожил телефонните линии и инфраструктура.

Страната разгласи тридневен печал в памет на жертвите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР