12 държави-членки на Европейския съюз, сред които България и Франция,

...
12 държави-членки на Европейския съюз, сред които България и Франция,
Коментари Харесай

България и 11 други държави призовоха ЕС за създаване на Алианс за малки модулни реактори

12 държави-членки на Европейския съюз, измежду които България и Франция, приканиха Европейската комисия да сътвори индустриален съюз за дребни модулни нуклеарни реактори (SMR).


Това стана ясно от взаимно писмо, получено и оповестено на 3 ноември от уеб страницата Contexte, съобщи Агенция Франс Прес.

В взаимното писмо България, Хърватия, Чешката република, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Швеция приканват Европейската комисия да сътвори " индустриален съюз в целия Европейски Съюз ", като прибавят, че самодейността следва да " подтиква вложенията в европейския потенциал за SMR и развиването на европейска верига за основаване на стойност ".

Този Алианс би дал опция да се укрепи " нашият енергиен суверенитет и конкурентоспособността на нашата индустрия ", обявиха представителите на страните членки.

Те също по този начин считат, че поддръжката на Комисията е " нужна ", с цел да се " подсигурява, че тези новаторски планове ще се възползват от съществуващото и бъдещото европейско законодателство ".

Европейският конгрес за нуклеарна сила, който ще се организира в Братислава, Словакия, на 6 и 7 ноември, " ще бъде опция да се реализира прогрес в тази посока ", се прибавя в взаимното писмо.

През май предходната година 12-те страни се срещнаха в Париж с Белгия и Естония, с които образуват съюз на европейски страни, подкрепящи нуклеарната енергетика, както и с Италия и Англия, с цел да изготвят пътна карта за развиването на нуклеарната енергетика.

Комисията съобщи, че поддържа създаването на нуклеарни реактори от четвърто потомство и дребни модулни реактори, които сега са в развой на създаване, за декарбонизиране на промишлеността.

В писмото си подписалите го страни настояват, че дребните модулни реактори могат да бъдат " решение за произвеждане на електрическа енергия без изкопаеми горива през 2030 година ", като твърдят, че " до 2050 година нуклеарната сила би могла да доставя на Европейски Съюз до 150 гигавата (ГВт) " в съпоставяне със 100 ГВт през днешния ден. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР