12 © Велко Ангелов 12 © Велко Ангелов Увеличаване Преглед

...
12 © Велко Ангелов 12 © Велко Ангелов Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Ела, отключи ме

12 © Велко Ангелов 12 © Велко Ангелов
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Плевен "

" Е тъкмо Плевен ли пък да е стопански център?! " Скептицизмът е типична локална линия. Срещаме я при всички тук: младежите от доброволческата група " Колектив за Плевен ", в Авиационния факултет в Долна Митрополия, в най-голямата българска плантация за охлюви и даже при диалога с кмета на общината Георг Спартански. Интересното е, че всички те са неповторими по някакъв метод и дружно образуват забавен, шарен и обещаващ профил на седмия по величина град в България. Но въпреки и натурален център на север от София и запад от Велико Търново, Плевен сякаш е изгубил самочувствието, а ненапълно и волята си да бъде районен водач.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Ситуацията тук никога не е толкоз обезсърчаваща. Плевен има история, природа и капацитет. Въпреки че не може да става дума за взрив, промишлеността тук, както и в прилежащ Ловеч, последователно излиза от летаргията. Влизането на немските концерни за авточасти Leoni в Плевен и VOSS Automotive в Ловеч, разширението на потенциала на плевенския цех на френския производител на малц " Малтери Суфле " са знакови образци от последните месеци, само че не са единствените. По-малкият локален бизнес също пораства и влага в развиването си. Плевен има медицински университет и качествена болница - нещо, с което даже по-големи градове не могат да се похвалят и е много значимо за две неща - съществуването на младежи и добра здравна услуга.

Но както във всяко друго нещо, значимо е с кого се сравняваш и къде искаш да си. И в двете насоки Плевен е надалеч от мечтаното. Добрата вест е, че това може да се поправи относително елементарно.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
На кръстопът, само че без пътища

Географски видяно, Плевен би трябвало по натурален път да играе централна роля в развиването на северната част на страната. Както един вложител преди време уточни пред " Капитал ", Плевен може да е за Северна България това, което е Пловдив за южната. Това е първото съпоставяне, което градът губи. То обаче не е негова виновност.

Липсата на съответна инфраструктура прави невъзможна ролята му на хъб. " Когато ти нямаш пристанище наоколо, нямаш летище, нямаш автомагистрала, по какъв начин, кажете ми, този бизнес да избра Плевен, а не Пловдив примерно с многото автомагистрали, с летището, с информационната съгласуваност. Ето по тази причина към днешна дата в Южна България се създават 75% от Брутният вътрешен продукт на страната ", установи Спартански. Дългогодишните упования за завършването на автомагистрала " Хемус ", която да свържe Плевен със столицата и Черноморието, и тунелът под Шипка - към южната част на страната, към момента са в графата очаквания. Плевен, с две думи, просто е мъчнопроходим.

" Пътната съгласуваност и инфраструктурата са определящи за това да създадем индустриалните зони привлекателни за вложителите. Тя е жизненоважна и съм уверен, че в случай че се направи автомагистралата със съответните подходи и пътни връзки към града, ще има избран интерес към налични площадки ", безапелационен е регионалният шеф на Плевенска област Мирослав Петров. Това съгласно него ще отключи интереса освен на задграничните вложители, само че и на български.

Но до момента в който чака страната, Плевен има какво да прави и самичък. Така и неслучилата се финансова децентрализация лиши на общините действителната опция да се конкурират в привличането на вложители с провеждането на по-гъвкава данъчна политика да вземем за пример или да насочат някакви обилни средства към подобряването на инфраструктурата си. Някои места като Сливен и Ямбол вземат решение това, като работят дружно и имат за цел да станат единна индустриална зона. Това е второто съпоставяне, където Плевен изостава.

Вариантът за взаимни старания сред Плевен и Ловеч - два регионални центъра, дистанцията сред които е едвам 37 км, към този момент не е излизал на дневен ред

Фотограф: Велко Ангелов Вариантът за взаимни старания с Ловеч - два регионални центъра, дистанцията сред които е едвам 37 км, към този момент не е излизал на дневен ред. " До този миг диалози с Ловеч за обща икономическа политика не сме водили ", признава Спартански. Колежката му от Ловеч Корнелия Маринова споделя и за какво. " На този стадий нямаме общи планове със прилежащи общини и области, тъй като напъните ни са ориентирани главно към " Региони в напредък ", към " Развитие на човешките запаси ". Този фокус към фетишизираното " асимилиране " на едни подготвени пари вместо към дълготрайно обмисляне на стратегически значими планове занапред би трябвало да се трансформира.

Фонтанът на вярата

Все по-основният проблем, с който се сблъскват Плевен и Ловеч, обаче не е инфраструктурен или политически. Магистрала рано или късно ще има, обща политика - също. Хората обаче - този скъп и все по-оскъден запас - също могат да вършат съпоставения. И към този момент те не са в интерес на Плевен. Обезлюдяването, белязало двата града, е очевидно с просто око. " Погледнете вечер какъв брой прозорци светят - множеството де факто не светят, хората ги няма ", акцентира Ариана Трифонова от доброволческата група " Колектив за Плевен ". В октомврийската вечер макар ранния час и към момента топлото време центърът на Плевен, край обновената Водна каскада, наподобява много запустял.

2.2 млн. лева са вложени в подновяването на Водната каскада в Плевен като част от плана за възобновяване на центъра

Фотограф: Велко Ангелов Градът към този момент работи със общоприетите принадлежности, с които всички български общини имат вяра, че ще им оказват помощ. През последните години съществени вложения бяха направени и в подобряването на градската среда, в това число и във възобновяване на емблематичната Водна каскада в центъра, в което са вложени над 2.2 млн. лева В построяването на съвременен, интегриран градски превоз пък през последните два програмни интервала са вложени и следва да бъдат вложени общо 57 млн. лева

Надеждите са новите вложители също да оказват помощ за привличането и запазването на работна ръка. Leoni да вземем за пример, ще търси няколко хиляди души работна ръка, което ще има мощен резултат върху локалния пазар. Това краткосрочно може да е решение - безработицата последователно понижава, само че все пак нивото й остава измежду най-високите за България. Според последните данни на Националния статистически институт, настоящи към юни, в Плевен брутната междинна заплата е била 856 лева, а в Ловеч - 890 лева Това е двойно по-ниско от столицата, където тя е 1509 лева

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Пропуснати шансове...

Но дълготрайно трябват по-активни ограничения. Защото тук още има млади и дейни хора, само че задържането им няма по какъв начин да стане на база ниско възнаграждение или шадраван, колкото и да е хубав. Зазяпан в сравненията си с места като Пловдив, Плевен мечтае за отминалата соцслава на промишлеността, до момента в който не вижда по какъв начин подминава редки благоприятни условия през днешния ден и в този момент. Да вземем два образеца за новаторски промишлености - медицина и авиация.

През последните години да вземем за пример медицинският университет (единственият в целия Северозапад) се радва на възходящ интерес, в това число от страна на голям брой задгранични студенти, а възходящото му развиване дърпа след себе си и основна част от локалната стопанска система - така наречен медицински и учебен туризъм. Но възползването от това е към момента едва, маркетингът на дестинацията в чужбина - отсъстващ, новаторските бизнеси около него - малко. Голямото преимущество на един университет е умеенето да засмуква гений и да задържа най-малко дребна част от него. Вместо община и локален бизнес да положат всички старания да разширят и умножат резултатите от това си преимущество, те остават по-скоро инертни към него. А има и спомагателни спънки. " Голям проблем е расизмът, с който множеството студенти се сблъскват съвсем всеки ден и който прави живота ни тук по-труден ", споделя да вземем за пример немският студент Незам Анхай (виж блиц интервютата по-долу).

Друго голямо преимущество, което не се употребява, е авиационният факултет в Долна Митрополия. Той принадлежи към структурата на Националния боен университет във Велико Търново, само че образова минимално количество студенти на година, лимитирани от безсмислени и остарели условия на далечната централна власт. Това - на континент, където авиоиндустрията и евтините полети порастват непрестанно, търсят се безпределно количество инженери и водачи, а съответното образование е в пъти по-скъпо.

Малко са градовете и отвън България, които разполагат с подобен капацитет подръка. Фокус и тактика за развиване на тези две ниши би оказал помощ доста за бъдещето.

...и бъдещи такива

Близо 2% от годишния бюджет на Плевен отиват за финансирането на разнообразни културни прояви в града

Фотограф: Велко Ангелов Едно съпоставяне, което Плевен печели да вземем за пример, е отделянето на пари за просвета. Това го прави друг от много други градове. Близо 2% от годишния му бюджет отиват за поддържане на впечатляващ фестивален сезон, филхармония и други Разширяването, разнообразяването и популяризирането на този културен плакат единствено ще помогне на града в борбата му за разцвет. И това не е някаква имагинерна цел. Хората отиват да живеят там, където се усещат на място, и това надалеч не значи единствено там, където имат работа. А в това уравнение Плевен има какво да предложи.

" Напоследък се вижда и такава наклонност - доста хора, които са решили да се реалокират в Плевен ", споделя ни Ариана Трифонова. " Млади фамилии, които нямат нищо общо с града. Правят си изследване онлайн и избират града, тъй като е дребен, добър е за гледане на деца от позиция на това, че всичко е близко, въпреки всичко има някаква работа - в случай че си дипломиран, ще си намериш и по-високоплатена, парцелите не са доста скъпи. И доста млади фамилии в действителност избират Плевен. И това е готино. "

За да става още по-приятно, общината може да поддържа и ускорява увеличаващите се цивилен доброволчески начинания - като тази за почистването на " Кайлъка " или културните турове. Защото хората, а не еврофондовете дават живот на едно място. И може да се окаже, че това е най-ценната инвестиция, която Плевен може да направи в бъдещето си.

[МУ-Плевен] Плевен през очите на задграничните студенти

1. Защо избрахте да дойдете да учите в България и по-конкретно в Плевен?
2. Какво знаехте за града, преди да дойдете? Оправда ли действителността упованията ви?
3. Как бихте описали живота в Плевен и по какъв начин се чувствате в града?
4. Какво мислите за метода, по който се развива градът?
5. Бихте ли останали да живеете в Плевен или другаде в България, откакто приключите образованието си? Защо?

Незам Анхай
Германец от ирански генезис
4 курс

1. Причината да дойда да изучавам в България беше, че търсих информация онлайн за опциите за следване на медицина в други страни и България беше една от тях. Беше по-евтино от множеството останали благоприятни условия и от Пловдив, София или Варна.

2. Не знаех нищо за Плевен, беше изстрел в тъмното. Нямах и огромни упования.

3. Животът в Плевен може да е доста занимателен от време на време и доста отегчителен и даже депресиращ в други случаи. Градът е относително дребен, което значи, че нормално виждаш едни и същи хора и места още веднъж и още веднъж. Но в случай че търсите задоволително, нормално откривате това, което търсите, като се изключи доста различни или специфични събития - от тях няма доста в Плевен.

Голям проблем в Плевен е расизмът, с който множеството студенти се сблъскват съвсем всеки ден и който прави живота ни тук по-труден. Много българи сякаш не желаят да одобряват обстоятелството, че в този момент тук, измежду тях живеят и чужденци. Но не считам, че казусът е стеснен единствено до Плевен.

Ако говорите български и намерите другари и места, където да ходите, можете да живеете в действителност добре в Плевен. Самият град е хубав, а с сегашния кмет обстановката сякаш доста се усъвършенства.

4. Градът се развива в позитивна посока. Центърът става все по-красив с всяка година - с фонтани и голям брой пейки, улиците се усъвършенстват от ден на ден, а също така се основават и от ден на ден събития и места, които са отворени и към чужденците. Но въпреки всичко считам, че това развиване е много постепенно, защото би могло да има доста повече позитивна смяна, в случай че хората просто влагат малко на точните места.

5. Като цяло бих могъл да си показва да остана в Плевен или в България, откакто завърша. Причината е, че към този миг България към този момент е в сърцето ми, срещнах другари, опознах културата, както и езика и имам забележителен интерес към живота на българите. Като цяло ми харесва манталитетът на българите.

Единствената причина да не пребивавам в Плевен или в България би била високата корупция и икономическите компликации, защото заплатите в България са в действителност ниски и институциите не работят по метода, по който работят в други европейски страни.

Друга причина да не остана в България през целия си живот е расизмът, който срещам всеки ден.

Джулиана Кавеца
Италианка
1 курс

1. Дойдох да изучавам тук, с цел да съм сигурна, че мога да последвам фантазията си да стана доктор - защото в Италия беше невероятно да я осъществявам.

2. Преди да дойда, знаех, че това място не е изключително хубаво. И първоначално това в действителност беше по този начин за мен, тъй като бях сама тук. Но по-късно срещнах положителни хора и положителни другари, които ме накараха да оценя мястото.

3. Сега се усещам удобно тук, само че първоначално беше и извънредно поради времето (студено!), това, че британският ми беше нулев, а и не всеки тук приказва британски. Бях и за първи път сама в друга страна

4. Градът се развива в действителност бързо, само че както на всички места има места, до които модерният образ на живота, работата и всичко останало още не стигнал.

5. Мисля, че бих желала да се върна в Италия, само че някой ден бих желала да дойда още веднъж тук с приятелите, които срещнах тук, с цел да преживея тези моменти отначало. Защото в последна сметка не става дума за мястото, а за компанията.

Хулия Маркес
Испанка
1 курс

1. Защото от всички благоприятни условия, които имах, България беше най-хубавата.

2. Не познавах Плевен преди да дойда. Да, отговори на упованията ми.

3. Комфортен метод на живот.

4. Развива се доста постепенно, поради закостенялото мислене на жителите, които в никакъв случай не са напускали страната и не са отворени към нови хора и хрумвания.

5. Не, не бих. В Плевен се усещам удобно поради останалите студенти, а в последна сметка всички ще си тръгнат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР