1125-годишнина от Преславския църковно-народен събор ще бъде тържествено отбелязана във

...
1125-годишнина от Преславския църковно-народен събор ще бъде тържествено отбелязана във
Коментари Харесай

Честваме 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор

1125-годишнина от Преславския църковно-народен събор ще бъде тържествено маркирана във Варненската и Великопреславска епархия. В честването ще взе участие българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и митрополити от Светия синод на Българската православна черква. 

Във Варна тази заран в 8:30 часа партиарх Неофит ще бъде посрещнат в катедралния храм " Успение Богородично ", където ще бъде отслужена Света Божествена литургия. 

Домакин е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който изясни за какво тази годишнина е толкоз значима за българите и за православието: " В църковно отношение се взема решение за езика на богослужението да бъде славянобългарски език и за построяването на вътрешната система на църквата ".

" Това е един празник, който свързва националния ни лозунг по някакъв метод в доста по-ранно християнско време. Казваме, че " Съединението прави силата ", само че обаче може да забележим, че в ранно християнската страна държава, народ и черква са обединени в единодушие посредством съборността в Светата черква, т.е. тя сплоти двата етноса - славяни и прабългари, в един нравствен народ ", изясни митрополит Йоан, припомняйки духовния смисъл на празника. 

А в 12:30 часа  в град Велики Преслав ще бъде отслужен и признателен молебен в Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват " Велики Преслав ". Така ще бъде маркирана и  1125-годишнината от оповестяването на града за столица на България. 

Покани за присъединяване в честването във Велики Преслав са отправени към президента, премиера, представители на институциите и на всички управляващи. Честването ще продължи със особено основана хореография с акцент за Велики Преслав, която ще бъде показана от 19 часа на натурален фон от актьори от отбор " Българе ". 
" Основната част от тържествата, както и подготовката и самото осъществяване се финансира от Община Велики Преслав, посочи кметът на Велики Преслав Александър Горчев.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР