110 години от създаването на Военната академия Г. С. Раковски“

...
110 години от създаването на Военната академия Г. С. Раковски“
Коментари Харесай

Военната академия „Г. С. Раковски“ отбеляза 110 години от създаването си

110 години от основаването на Военната академия „ Г. С. Раковски “ бяха маркирани тържествено през днешния ден, 14 април.

Военната академия е главната просветителна институция в страната ни в областта на сигурността и защитата, гражданско-военните връзки, военното изкуство и оперативната съгласуемост със съюзническите армии от НАТО.

„ Военната академия към този момент 110 години сполучливо извършва своята задача – да приготвя висококвалифицирани фрагменти за Въоръжените сили на Република България и водачи в обществото “. Това сподели заместник-министърът на защитата Александър Петков в приветствието си на тържественото честване на годишнината. „ Академията се приспособява сполучливо към актуалните провокации в сигурността и защитата и дава отговор на настоящите потребности на Българската войска и страна. Тя сполучливо осъществя една от основните цели в политиката на Министерството на защитата във връзка с военното обучение: да бъде тясно обвързвано със актуалните действителности, практики и потребности “, сподели още заместник-министър Петков.

„ Днес честваме 110-ата годишна на най-старото висше военно учебно заведение в страната. Решението за основаването на Академията е взето в комплицирано време на изключително значими социално-икономически и военно-политически промени в България, на Балканите и в света, на идни и предстоящи широкомащабни военни спорове в района и в Европа “. Това съобщи заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев пред участниците в тържественото отбелязване на празника.

„ Ценим напъните на персоналния състав за основаване на съответна теоретична интерпретация на провокациите пред сигурността и дейната им активност по създаването на нови просветителни стратегии в професионално направление „ Военно дело “, които следва да бъдат въведени още от образователната 2022 – 2023 година “, заключи генерал-лейтенант Илиев. Той акцентира значимостта на това теорията да е в крайник с практиката, да е в цялостно сходство със съюзните стандарти, да е в унисон с признатите в хода на Стратегическия обзор на защитата концепции, и със стратегическите документи в НАТО и Европейски Съюз.

„ Водеща е ролята на Академията в процеса на асимилиране на стандарти и процедури за присъединяване в щабовете на НАТО и интернационалните задачи и интервенции “, сподели в словото си генерал-майор Тодор Дочев, шеф на Военната академия. Той поздрави преподавателите и персоналния състав на Академията по случай годишнината и означи, че високото качество на образованието във висшето образователно заведение е обезпечено с помощта на нейните фрагменти и преподаватели.

Пред паметника на патрона на Военната академия Георги Раковски бяха поднесени венци и цветя. Връчени бяха награди от името на министъра на защитата и началника на защитата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР