11 язовира са ремонтирани за 500 000 000 лева, но

...
11 язовира са ремонтирани за 500 000 000 лева, но
Коментари Харесай

500 млн. лева за ремонт на 11 язовира, само 1 е законен - анализ на Корнелия Нинова

11 язовира са ремонтирани за 500 000 000 лв., само че за 10 язовира ремонтът не е признат - къде поради липса на бумаги, на планове, на позволение от съответна община. Това разяснява вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова. И посочи, че всичко това е обещано на прокуратурата.

За 10-те язовира и ремонта на стените им министър председателят Кирил Петков заприказва още до момента в който беше длъжностен стопански министър.
Кирил Петков: Сега няма риск от язовир " Огоста ", само че нямаме право да чакаме със стената
Водният откос е нередовен. Стената не е бетонна, а е насипна. В този миг стената не заплашва хора, само че нямаме право още един сезон...
Прочети повече
Не е задоволително, че е сезирана прокуратурата - би трябвало да се търсят неустойки. Това са 500 000 000 лв., настоя Мартин Димитров от " Демократична България ". Димитров сподели и друго - какъв брой в действителност са рисковите язовири, като засяга от 1300 язовира, които се смятат за рискови, кои са най-рисковите.

В дълга тирада Нинова изясни по какъв начин непрекъснато се тичало след проблемите с язовирите, а не се работило превантивно. Сега имало 6844 язовира, а ситуацията е следното - един е притежател на стената, различен е на земята, трети е на водата и постоянно той я дава на концесия на четвърти да гледа риба. Над 4000 са общински, 719 са към земеделско министерство, над 400 към Министерството на стопанската система, настрана язовири на Министерството на защитата, язовири с незнаен притежател, 150 язовира на аграрни кооперации, а 144 са частна благосъстоятелност. 23 язовира пък били на Министерството на енергетиката.

Нинова даде и решението - промени в Закона за водите, които скоро щели да бъдат показани, с цел да няма такава раздробеност в ръководството.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР