11 януари 2052 годинаОпределено, устройствата имат душа. Така смятат 3%

...
11 януари 2052 годинаОпределено, устройствата имат душа. Така смятат 3%
Коментари Харесай

Нови граници между човешка и машинна интелигентност

11 януари 2052 година

Определено, устройствата имат душа.
Така считат 3% от младежите в анкетата, извършена измежду възпитаници сред 9 и 13 годишна възраст.

" Какво е душа? ". " Какво е персона? " на тези въпроси се опита да отговори първото Пособие за цифрово другарство v.1.

Изкуственият разсъдък не е теоретична режисура или научно-фантастичен сюжет. Присъствието на машините като " характерности ", които взимат решения, ръководят процеси от името на индивида, за неговот положително - само че и независимо от него - това докара до избран абсурд. Ето, че AI навлиза във всяка витална сфера, само че по този начин и не съществува още ясна законова норма, няма дефинирани граници на понятията " човешка просветеност " и " машинна просветеност ". Това сиво поле следва да бъде запълнено и дава благоприятни условия за ново развиване, високи кариерни благоприятни условия и експертиза. Отразява се все по-силно и на професионалната ориентировка на младите.

Не на последно място, даже и новите специалности в тази област има опция да бъдат заети също от машини. Бъдещето не се отсрочва и не чака, а в конкуренцията сред хората се намесват и роботизирани същества.

Междувременно от университетите и гимназиите идват и други забавни данни. Напр. от систематизирания (на национално ниво) лист за свободно избираеми предмети от гимназисти и първокурсници в университетите . Първи дванадесет сумарни желания:

1. Техника на общуването с машини

2. Спец. курс " Мирна разлъка със остарелия AI хъб "

3. Спец. курс " В културната матрица - разсъдък, памет "

4. Запазване на обичайни занаяти посредством софтуера

5. Разпределяне на мускулния тонус - командни линии

6. Пренос на импулси сред мозъка и машината

7. Синтетични телесни елементи

8. Машинно право: еднаквост

9. Документи за идентификация на системи с AGI

10. Лични документи за АМЛЕ (Асистиращи машини с личностен елемент)

11. Семинар " Приятелства с машини "

12. Психология на изкуствения разсъдък

Новото издание на Дигиталния правописен речник (v.3)

А през тази година платформата " Берон ", основана от Института по осведомителни и информационни технологии (ИИКТ), навършва тридесет години. Върху нея е основана системата от приложения, оформящи работната конструкция на Дигиталния правописен речник на българския език. Това е неговото 132-о издание, към този момент от потомство v.3.

С новата версия, за първи път потребителите ще се срещнат освен с аватари и персонифицирани помощни менюта в речника, само че и ще могат да се самоинсталират в обособени речникови единици.

Самоинсталирането (засега на езиково равнище, схваща се), съставлява развой на симбиоза сред AI и съзнанието на потребителя. При този развой скенерите улавят съмненията върху правописа още в процеса на основаване на текстове. Мисловната енергийна вълна носи пакети словесна информация.

Дали третата, революционно развита версия, ще се интегрира измежду потребителите - това следва да забележим. При първото цифрово издание на Правописния речник през 20-е години на века фонът на правописната грамотост изглеждаше по този начин: всеки трети от интервюираните на възраст до 30 години намираше книжовната правописна норма за прекомерно сложна; множеството от младежите смесваха правописа на постоянно употребявани думи на кирилица и на латински (най-често заради използването им онлайн), а всеки пети признаваше, че не схваща въобще за какво би трябвало да съблюдава правила. Основание за това - към този момент съществуват стратегии и приложения за промяна на правописа. Младите хора не правеха връзка сред норма, правопис и знание за самия език. Зависимостта сред слабата правописна просветеност и общата функционална неначетеност беше сложна за пояснение.

Днес, с интеграцията на цифров артикул и човек-потребител, се върви към последователно обединение. Приложения и артикули (в случая езикови програми) имат опция да се открият на неумишлено равнище като част от съзнателната активност на обособената персона. Дали това ще даде безусловно обогатяване или има заплаха единствено да изигре ролята на " протеза " - ще покаже статистиката, събирана от Института по осведомителни и информационни технологии.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР