11 украински граждани с тримесечно бебе са били прогонени от

...
11 украински граждани с тримесечно бебе са били прогонени от
Коментари Харесай

Хотел във Велико Търново прогони бежанци от Украйна с 3-месечно бебе

11 украински жители с тримесечно бебе са били прогонени от хотел във Велико Търново. Бежанците са потърсили помощ в пункта на БЧК във Велико Търново, описа доброволецът Нели Несторова пред БНР.

" Това, което разбрахме, е че са изгонени. Дойдоха при нас и безусловно бяха доста уплашени, тъй като са с тримесечно бебенце. Не знаеха къде могат да отидат. Не можаха да ни обяснят по каква причина са ги изгонили ".

Със съдействието на БЧК и общинския координационен център украинските жители с децата са настанени гратис в базата на туристическо сдружение " Трапезица " на Ксилифор.

Поне 15 украински фамилии търсят помощ всекидневно в пункта на БЧК във Велико Търново.

" Основно от храни и облекла, а и в случай че са настанени в остарели къщи, които не са добре обзаведени, търсят и одеяла, завивки, възглавници ", уточни доброволецът Мира Галова.

Властите във Велико Търново през днешния ден оглеждат Двореца на културата и спорта и спортната зала на учебно заведение " Емилиян Станев ", които могат да бъдат превърнати в регионален център за подкрепяне на бежанците от Украйна.

До 10-15 април ще бъдат изплатени средствата на хотелиери, които са приели бежанци от Украйна. Сумата от 40 лева не включва Данък добавена стойност, а единствено туристически налог, който обаче няма да бъде банален. Средствата за хотелиерите ще се изплащат месец за месец и първият интервал е от 24 февруари до 31 март, който следва да бъде регистриран по разпоредбите от 1 до 5 април. Тези средства ще бъдат регистрирани посредством Единната система за туристическа информация, стана ясно през вчерашния ден от думите на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР