11-годишното момче, транспортирано с военният самолет Спартан за лечение в

...
11-годишното момче, транспортирано с военният самолет Спартан за лечение в
Коментари Харесай

Превозеното със Спартан момче ще остане поне месец в болницата в Любляна

11-годишното момче, превозено с военният аероплан " Спартан " за лекуване в Любляна, към този момент се намира в болничното заведение, а до него остават майка му и лекуващата го в ИСУЛ лекар Йолин Дончева.

" Детето към този момент е в болничното заведение и несъмнено ще привиква известно време, само че всичко е било умерено. И това беше нашата голяма вяра ", сподели проф. Добрин Константинов от клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ.

Момченцето страда от остра лимфобластна левкимия. В Любляна то ще бъде подложено на съвременна клетъчна терапия, която дава доста положителни резултати. " Рутинна работа... даже този път знаехме повече от 12 часа преди излитането ни, което рядко се случва ", съобщи подп. Пламен Дончев, зам.-командир на 16-та авиобаза.

" Искаше да прегледа пилотската кабина, което ние, до момента в който чакахме колата за спешна помощ на сътрудниците от Любляна, в действителност тайничко му позволихме ", описа доктор Янко Начков, анестезиолог в СБАЛДБ " Проф. доктор Иван Митев ".

Състоянието на момчето обаче е съществено и полетът е криел своите опасности. Затова реаниматорите са готови за всякаква обстановка: " Подготовката за нея стартира още тук, от наземната част. Организацията на цялата техника и инсталирането и в самолета ", изясни доктор Благомир Здравков, шеф на " Проф. доктор Иван Митев ".

И продължава във въздуха: " Самолетът лети в режим авиомедицинска евакуация, налягането е изравнено със земното налягане доколкото е допустимо ", означи Цветелина Иванова, Медицинска сестра-борден от екипа за авиомедицинска евакуация на ВМА.

11-годишното момче ще остане най-малко месец в Любляна за съвременна клетъчна терапия, която ще разреши на българските лекари да създадат и трансплантация на стволови кафези.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР