11 април е Международен ден на бившите политзатворници и концлагеристи.

...
11 април е Международен ден на бившите политзатворници и концлагеристи.
Коментари Харесай

На този ден: Освободен е лагерът Бухенвалд, 66 семейства основават Тел Авив

11 април е Международен ден на някогашните политзатворници и концлагеристи. На този ден през 1945 година, научили за настъплението на американската войска, пандизчиите от Бухенвалд се подвигат на протест и освобождават лагера.

Бухенвалнд е издигнат 8 години по-рано на планината Етелсберг. Първоначално носи нейното име. В началото лагерът бил за политическите съперници на нацисткия режим, престъпни нарушители, “асоциални елементи”, евреи, роми, немски комунисти, социалдемократи,представители на религиозната фракция “Свидетели на Йехова” и хомосексуалисти.

До 1945 годита през него са минали към 240 000 концлагеристи. В регистрите има данни за 34 375 смъртни случая. Смята се, че по време на войната в лагера са умъртвени над 56 000 души.



Според някогашният лагерист и създател на книгата " Път през Бухенвалд " Димитър Димитров, 169 от убитите в " Бухенвалд " и " Дахау " са били наши сънародници. Тъй като в лагера не е имало газови камери, хората били убивани посредством инжектиране на фенол в сърцето, разстрел или в газови камери в близко разположения град Бернбург. Лагеристите били изпращани да работят във военните фабрики във Ваймар и Фриц-Заукел. Част от тях са подлагани и на медицински опити в интерес на институт " Роберт Кох " и на компанията " Беринг ".



През 1958 година в Бухенвалд е открит възвишен мемориален комплекс в чест на починалите в концлагера хора. Днес той е трансфорат в музей.

Днес означаваме и Световния ден за битка с заболяването на Паркинсон . Обявен е през 1997 година от Световната здравна организация. Това е рождената дата на британския доктор Джеймс Паркинсон, който разказва първи това заболяване през 1817 година



Болестта на Паркинсон е хронично и прогресиращо заболяване на мозъка, което най-често визира хората над 60-годишна възраст. Пациентите с заболяването на Паркинсон имат усложнен надзор върху придвижванията на тялото и това положение се утежнява с напредване на заболяването. Накрая те стават неспособни да извършват ежедневните си действия.

Симптомите на заболяването на Паркинсон са резултат от загубата на нервни кафези в мозъка, която визира контрола на придвижванията, както и други сфери като - въодушевление, сън и мисловна активност. Не е известна точната причина за загубата на нервни кафези, само че се счита, че включва композиция от генетични фактори, фактори на околната среда и стареене.

Понастоящем няма лекуване за заболяването на Паркинсон, само че, за благополучие, в множеството случаи признаците могат да бъдат дейно лекувани. Целта на лечението е да се управляват и облекчават признаците, с цел да могат пациентите да не престават да извършват отговорностите си и да се любуват на обичайно качество на живот за колкото е допустимо по-дълго време.

Пациент, измъчен от заболяването на Паркинсон, не трябва да се опасява да потърси помощ. Лечението нормално включва лекарствена терапия и в някои случаи - хирургическа интервенция. Важна роля играят физическите извършения, хранителният режим, прочувствената поддръжка на околните.

Днес е и Световният ден за битка с шизофренията. Тя съставлява заболяване на мозъка, което визира съществени психологични функционалности.

У нас близо 40 000 души страдат от болестта. Доказан факт е, че шизофренията се предава наследствено. Така в случай че единият родител е болен, то рискът за детето е към 10%. В общата популация рискът за развиване на заболяването е към 1%.

При половината от пациентите болестта протича относително удобно и при съответно лекуване и вярно отношение те могат да водят естествен живот. Около 25 на 100 от пациентите са с тежка форма на шизофрения, която води до неработоспособност.

11 април е и професионален празник на стоматолозите в България. Днес се празнува техният настойник - свети Антипа.

Свещеномъченик Антипа бил свещеник на Пергамската черква от края на първи век. Той умно и почтено бранел Христовата религия от набезите на езичниците от тогавашната римска власт.



На този ден през 1822 година е изтребена голяма част от въстаналото население на гръцкия остров Хиос . До него се стига година след началото на гръцките битки за независилост. Първоначално жителите на богатия остров, който е с значимо комерсиално значение за Османската империя, остават настрана от революционните дейности на сънародниците си и резервират неутралитет, само че последователно мнозина хиосци са въвлечени в битката.

В отговор османските войски отмъщават грубо, а " Хиоското кръвопролитие " остава в историята. Приблизително 25 000 гърци са избити, към 45 000 са продадени в иго, а десетки хиляди бягат от острова. От 120 000 души население, проспериращият остров остава съвсем ненаселен. Хиоското кръвопролитие провокира мощен отзив в Европа и усилва интернационалната поддръжка за гръцката идея. Днес, 194 години след събитието, популацията на острова наброява към 52 000 поданици.

На 11 април 1909 година 66 еврейски фамилии се събират върху пуста пясъчна дюна, с цел да парцелират земята посредством лотария, употребявайки мидени черупки. Събитието се смята за формалната дата на основаването на Тел Авив.



Днес популацията на града (заедно с предградията) е над 3 милиона души. Едва 100-годишен, градът е част от Световното културно завещание на ЮНЕСКО. Днес на негова територия се намира и един от най-старите градове в света - Яфа.



Почти цялата международна общественост преглежда Тел Авив като столица на Израел. Поради тази причина множеството посолства се намират там, вместо в Ерусалим. Градът служи като държавен център до 1949 година.



Днес се навършват 51 години от изстрелването на съдбовната галактическа задача " Аполо 13 " . През 1970 третата пилотирана задача за стъпване на Луната се трансформира в избавителна акция след повреда на галактическия уред. Експлозия в кислороден контейнер приключва безпроблемното осъществяване на задачата.

Космическият уред стартира да губи О2, горивните камери, произвеждащи електрическа енергия на кораба, също не работят. В контролният център се чува репликата " Хюстън, имаме проблем ".

За да пестят сила и да извърнат кораба към земята, астронавтите поемат ръчното ръководство, след което изключват централния компютър на борда. Заради бързо спадащите равнища на О2, астронавтите се местят на двуместния лунен модул, само че се изправят пред същия проблем.

В последна сметка, астронавтите съумяват да се приводнят в Южния Пасифик на 17 април. Изводите от следствието на повредата са безапелационни - механически проблеми, вследствие от човешка неточност и немарливост.



11 април е рождената дата на футболистът Стефан Богомилов, художничката и сценографка Силва Бъчварова, политикът Николай Камов, немският музикант Оливер Ридел, моделът Алесандра Амбросио, футболистът Стойко Колев и други.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР