1074 компании от пет региона и дванадесет индустриални сектора участват

...
1074 компании от пет региона и дванадесет индустриални сектора участват
Коментари Харесай

Работодателите планират значително увеличение на персонала до края на 2022 г.

1074 компании от пет района и дванадесет индустриални бранша вземат участие във второто планирано проучване на Българската конфедерация по заетостта за проектите на работодателите да усилват, понижават или запазят броя на чиновниците си през идващите шест месеца. Българската конфедерация по заетостта е неправителствена организация, която сплотява водещите компании в областта на HR услугите (управление на човешките ресурси) в страната.

 В съпоставяне с предходното шестмесечие двойно повече компании (46%) възнамеряват да разширят екипите си до края на септември, 6% предвиждат понижение на работната мощ, а 33% ще запазят числеността на личния състав. Така чистият коефициент на заетостта, който се получава от разликата сред работодателите, които възнамеряват да понижат работната мощ, и тези, които предвиждат да я усилят, е +40% – растеж от 23% по отношение на интервала октомври 2021 година – март 2022 година, се показва в изследването.

" В бранш опазване на здравето, в бранш услуги и обучение се следи значителен дефицит на фрагменти. Това, което се вижда на пазара на труда, е, че ние се намираме в огромна рецесия и дисбаланс. Ако преди Covid рецесията ние срещаме проблем в търсенето на експертните позиции и по-високите управнически позиции, то в този момент проблем са нискоквалифицираните експерти, споделя  Дарина Цанкова  от Българската конфедерация по заетостта в " Нашият ден “.

Как се отразява войната в Украйна върху бизнеса?

От работодателите, взели участие в изследването, 42% показват, че ще се отрази негативно, за 19% тя ще има позитивно влияние, а 39% не считат, че ще рефлектира върху бизнеса им по какъвто и да било метод.

Има незабавна потребност от към 200 000 експерти за всички браншове без изключение. Голяма част от работодатели се надяват да намерят решение на кадровите си проблеми в емигрантите от Украйна, които биха могли да заемат част от свободните работни места. Но съгласно формалната статистика едвам 200 украинци са трайно наети.

Няма бранш, който да не се задъхва от дефицита на подобаващи фрагменти, а това събитие не е от през вчерашния ден, настояват от Българската конфедерация по заетостта. Пазарът на труда в никакъв случай преди не е бил толкоз яростно конкурентен, тъй като качествените чиновници не търсят единствено съответно възнаграждение, смислени спомагателни придобивки, само че и гъвкави работни модели.

Цялото интервю с Дарина Цанкова можете да чуете в звуковия файл.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР