Чешките власти връщат от 1 септември задължителното носене на маски

...
Чешките власти връщат от 1 септември задължителното носене на маски
Коментари Харесай

Чехия връща задължителното носене на маски на много места от 1 септември

Чешките власти връщат от 1 септември задължителното носене на маски в обществения транспорт и на много от закритите обществени места. Причината е увеличение на случаите на коронавирус. На този фон правителството в Прага изрази очакване за трудна есен, предаде Ройтерс.

" Разглеждаме това като превантивна мярка с оглед на това, че вероятно ни очаква сложна есен, особено след 1 септември, когато ще има засилени социални контакти ", заяви чешкият министър на здравеопазването Адам Войтех при обявяването на решението.

На 1 септември отварят училищата след лятната ваканция.

Според новите правила хората ще трябва да носят маска в магазините, общите пространства на училищата и в обществените сгради, но не и на работното си място и в ресторантите и питейните заведения.

Правителството освен това намали срока на карантината за контактните на заразени лица от 14 на 10 дни.

Чехия, чието население е 10,7 милиона души, е регистрирала общо около 20 000 случая на COVID-19, но само 397 починали, което е доста нисък брой в сравнение с много европейски страни, отбелязва Ройтерс.

Понастоящем активните случаи са 5816 - най-големия брой до момента - но броят на хората които се нуждаят от болнично лечение продължава да намалява. Към вчерашния ден в болница с COVID-19 са били само 104 души.

През март Чехия стана една от първите европейски страни, въвели задължително носене на маски на повечето обществени места, но постепенно започна да отменя изискването с оглед на намалелия в края на пролетта брой на инфекциите. Те обаче отново започнаха да се увеличават.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 11526  Вижте при какви мизерни условия работят лекарите във Велинград в разгара на пандемията Вижте при какви мизерни условия работят лекарите във Велинград в разгара на пандемията  Жена от Кюстендил умря след 45 дни лекуване от COVID-19 Жена от Кюстендил умря след 45 дни лекуване от COVID-19  В Брюксел се регистрира утежняване на епидемиологичната конюнктура В Брюксел се регистрира утежняване на епидемиологичната конюнктура
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР