Учен, чиито математически модели помогнаха за създаването на британската стратегия

...
Учен, чиито математически модели помогнаха за създаването на британската стратегия
Коментари Харесай

Британски учен: Въвеждането на карантината седмица по-рано през март би намалило двойно смъртните случаи от коронавируса

Учен, чиито математически модели помогнаха за създаването на британската стратегия срещу коронавируса, каза, че броят на починалите от инфекцията в страната е можел да бъде два пъти по-малък, ако карантинните мерки са били въведени седмица по-рано, предаде Асошиейтед прес.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 9140
Великобритания е втора в света по брой на смъртните случаи COVID-19 - досега те са над 41 000. Ако се прибавят и случаите, при които се подозира коронавирус, но това не е потвърдено с тест, броят надхвърля 50 000.

Професорът по математическа биология Нийл Фъргюсън от лондонския Импириъл колидж каза пред британски депутати, че когато са се вземали ключови решения как да се реагира на епидемията през март, учените са подценили степента на разпространение на вируса в Обединеното кралство. Пред парламентарната комисия по наука и технологии той каза, че преди въвеждането на карантината броят на заразените се е удвоявал на всеки 3-4 дни, но тогава се е изчислявало, че това става на 5-6 дни.

" Ако бяхме въвели мерките седмица по-рано, щяхме да намалим смъртните случаи като цяло поне наполовина ", посочи ученият. За снижаването на смъртността можеше да помогне и по-добрата защита на обитателите на старческите домове - нещо, което не се е случило, смята Фъргюсън.

Борис Джонсън защити " невероятните " усилия на правителството си в борбата с коронавируса

Той е човекът, разработил модели, прогнозиращи, че ще умрат хиляди хора, ако Великобритания не наложи драстични ограничения, за да се попречи на разпространението на заразата.

Сред като Фъргюсън и екипът му предсказаха на 16 март, че в страната могат да умрат 250 000 души от вируса, а в САЩ - около 1 милион, премиерът Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е още на другия ден посъветва британците на работят от дома си, ако е възможно, и да избягват излишно струпване на много хора на едно място. А на 23 март бе обявена национална карантина и бяха забранени всички посещения при близки и приятели.

Консервативното правителство на Джонсън е обект на остри критики, че е действало мудно срещу настъпването на пандемията. Правителството отговаря, че е следвало съветите на учените.

Фъргюсън каза пред депутатите, че мерките, взети през март, са били оправдани " с оглед на онова, което знаехме за вируса тогава, за степента на предаването му и смъртността от него ", отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 9140  Украинският президент бе санкциониран за посещаване на кафене по време на карантината Украинският президент бе санкциониран за посещаване на кафене по време на карантината  В Стара Загора не споделят кои са двете предприятия с Коронавирус заболели, с цел да няма суматоха В Стара Загора не споделят кои са двете предприятия с Коронавирус заболели, с цел да няма суматоха  Борис Джонсън отбрани Борис Джонсън отбрани " невероятните " старания на държавното управление си в битката с ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР