Спирания на тока, които продължават по 20 часa. Купчини боклуци

...
Спирания на тока, които продължават по 20 часa. Купчини боклуци
Коментари Харесай

Ливан е пред прага на колапс

Спирания на тока, които продължават по 20 часa. Купчини боклуци по улиците. Дълги опашки по бензиностанциите. В Ливан това може и да звучи като стандартно лято, защото страната е свикнала с рушащата се инфраструктура и изпада от криза в криза. Само че този път е различно. С всеки изминал ден в Ливан се наблюдават нови и все по-нерадостни проявления на кризата, такива, каквито при предишни кризи рядко е имало: масово изпращане на хората в принудителен отпуск, заплашени от затваряне болници, затворени магазини и ресторанти, престъпления от отчаяние, армия, която вече не може да си позволи да храни войниците си с месо, и складове, които продават птиче месо с изтекъл срок на годност, пише БТА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 11101
Ливан тревожно бързо се носи към повратна точка, към която го тласкат финансовият крах, колабиращите институции, хиперинфлацията и стремително увеличаващата се бедност, а отгоре на това сега има и пандемия.

В страни от Близкия изток и Северна Африка бяха регистрирани нови случаи на коронавирус

Днес външният министър подаде оставка, предупреждавайки, че липсата на визия и воля да бъдат извършени структурни реформи може да превърнат Ливан в " провалена държава ".

Колапсът заплашва да пречупи тази страна, смятана в арабския свят за образец на многообразие и издръжливост и да я хвърли в хаос. Ливанците се опасяват, че ако сегашната криза не бъде преодоляна, тя ще промени завинаги идентичността на малката средиземноморска страна и нейния предприемачески дух, който няма равен на себе си в Близкия изток.

Преди Ливан можеше донякъде да вини за проблемите си външния фактор. При 18 религиозни групи, слаба централна власт и доста по-могъщи съседи страната винаги е била заложник на противоборствата в региона и това е водело до политическа парализа, насилие или и двете. Гражданската война в Ливан (1975 - 1990) превърна думата " Бейрут " в синоним на опустошен от война град и роди цяло поколение полеви командири, които после станаха политици. А страната и до днес не може да се отърси от този период.

Когато войната приключи, страната преживя сирийска окупация, многократни конфликти с Израел, изблици на верско противопоставяне, политически убийства и редица икономически кризи. В Ливан дойдоха и над милион бежанци от гражданския конфликт в съседна Сирия. Присъствието на мощната шиитска групировка Хизбула, прокси армия, създадена от Иран през 80-те, за да се бори срещу израелската окупация, гарантира, че страната завинаги ще бъде вплетена в борбите за надмощие между регионалните суперсили Иран и Саудитска Арабия. Но сегашната си криза Ливан до голяма степен сътвори сам; тя е кулминация на десетилетия на корупция и алчност на политическата класа, която разграби почти всички сектори на икономиката.

Години наред страната се носеше по течението и като по чудо избягваше финансовия крах, макар че стана една от най-задлъжнелите държави в света. Ливанската система за разпределяне на управленските постове на верски признак означава, че те се раздават според вероизповеданието, а не според уменията на заемащите ги, което от своя страна позволява на политиците да оцеляват чрез роднински назначения и покровителстване на своите общности.

Коронавирусът донесе нови беди на арабите

" Един от проблемите на Ливан е, че корупцията е демократизирана, не е централизирана само у един човек. Тя е навсякъде ", каза Маруан Муашер, вицепрезидент с ресор изследвания във Фонда " Карнеги " за опазване на световния мир.

" Всяка религиозна група си има свой сектор от икономиката, който контролира и от който печели пари, за да не бъде съответната религиозна група недоволна ", каза той на неотдавнашна дискусия, организирана от Центъра за глобална политика.

Сегашните проблеми започнаха в края на 2019 г., когато избухнаха общонационални протести заради намерението на правителството да обложи с данък мобилното приложение " Уотсап ". Смята се, че това е била последната капка, заради която е преляла чашата на търпението на хората към политиците. Протестите съвпаднаха с двуседмична банкова ваканция, последвана от масово теглене на средства от гражданите, след което беше наложен неофициален капиталов контрол, ограничаващ тегленията и преводите на суми в долари. На фона на недостиг на чужда валута ливанскaта лира загуби 80 процента от стойността си на черния пазар, а цените на основните храни и стоки неимоверно поскъпнаха. Стопиха се и спестяванията на хората и мнозина изведнъж обедняха. Упадъкът на Ливан " е рухване с епични размери, чиито последствия ще се усещат и от бъдещите поколения ", написа Маха Йехия от Центъра за Близкия изток на " Карнеги ".

Устоите, на които дълго време се крепеше Ливан, се сриват, включително свободите, които бяха негова запазена марка, както и мястото му на туристически и финансов център, а покрай това изчезва и средната класа, написа тя неотдавна в свой анализ. Поради ситуацията, в която е поставена - да се справя сама, страната може до броени месеци да стигне до момента, в който вече няма да може да задоволява нужди на гражданите си от гориво, електричество, интернет и дори основни хранителни стоки. Вече има признаци, че страната върви към продоволствена криза.

Съвсем реални са и страховете от рухване на системата за сигурност на страната. Измерена в долари, покупателната способност на заплатата на един обикновен войник е спаднала от около 900 на 150 долара. Подобно е положението и със заплатите в държавния сектор. За разлика от предишни кризи, когато на помощ се притичваха богатите на петрол арабски държави и международните донори, сега Ливан до голяма степен е сам. Не само че светът е твърде зает със собствените си икономически кризи, но и традиционните приятели на Ливан вече не са склонни да помагат на страна, затънала толкова дълбоко в корупция, особено след като през април тя обяви неплатежоспособност по държавния си дълг. Освен това страната се управлява от подкрепяно от Хизбула правителство, което прави още по-малко вероятно държавите от Персийския залив да се притекат на помощ.

Единствената надежда на Ливан е спасителна програма от МВФ, но преговорите с фонда от месеци са наникъде. При неотдавнашно посещение в Бейрут френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан съвсем ясно и недвусмислено заяви, че няма да има помощ за Ливан, докато правителството не предприеме реформи, които да пораждат доверие.

" Помогнете ни да ви помогнем ", повтори той.

Тези думи обаче сякаш не бяха чути. Ливанските политици не могат да се разберат какъв е размерът на загубите за държавата, какво остава за извършването на реформи за прекратяване на корупцията, от която те самите печелят. Тоталното рухване на Ливан е опасно за целия регион, защото може да създаде вакуум в сигурността, от който да се възползват екстремисти. От страниците на вашингтонското издание " Хил " Мона Якубян, старши съветник на вицепрезидента за Близкия изток и Африка на Американския институт за изследвания на мира, предупреди, че пълното рухване на Ливан може да отприщи нови бежански потоци към Европа и да създаде още проблеми в дъгата на нестабилност, простираща се от Ирак до Сирия, пораждайки негативни последици за американските съюзници в региона. При този залог САЩ не могат да си позволят да не обръщат внимание на надвисналия над Ливан крах, смята тя.

" Ливан усилено върви към най-лошия сценарий: провалена държава в Източното Средиземноморие ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 11101  СЗО: Няма елементарно решение на казуса COVID-19 СЗО: Няма елементарно решение на казуса COVID-19  Двама служители на реда от Смолян са с COVID-19 Двама служители на реда от Смолян са с COVID-19  61 случая на COVID-19 са регистрирани в област Благоевград от 31 юли до 2 август 61 случая на COVID-19 са регистрирани в област Благоевград от 31 юли до 2 август
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР