Планетата ни ще я бъде, рано или късно ще поумнеем.

...
Планетата ни ще я бъде, рано или късно ще поумнеем.
Коментари Харесай

Георги Рачев разказа за жените на Антрактида и призна какви ги вършат там

Планетата ни ще я бъде, рано или късно ще поумнеем. Ние сме много самотни в космоса и трябва да се грижим за земята ни. Няма как, вървим към затопляне, определено вървим натам. Ледник, който преди 15 години е стигал до океана, сега е на 30 метра навътре в сушата. Не е толкова страшно, че става по-топло на земята. Имало е и други периоди в историята, когато се е забелязвала такава тенденция. Това заяви в " На кафе " климатологът Георги Рачев след мисията си до Антрактида.

" На Антрактида, въпреки че в момента е лято, си е студеничко. Свършихме обаче доста добра работа. Имахме много гости от чужбина, дори тази прословута прозрачна риба, която е без химоглобин, беше хваната по една научна програма на една дама от Колумбия. Тази риба е дълбоководна, на 300-400 метра дълбочина живее и излиза на сушата изключително рядко. Там риболовът и ловът са забранени, държа да подчертая. Може само, когато това е за научна цел ", заяви Рачев.

" Рибата, която хванахме, ще дойде в България. Хапнахме другата риба, която бяхме хванали и трябва да ви кажа, че вкусът е перфектен. Важно е да живеем в унисон с природата, защото тя иначе няма да ни търпи. Това хищническо крадене от природата не може да продължава безкрайно ", призна климатологът.

" Когато си тръгвахме, се качихме на лодка. Бяхме облечени със скафандри, ако паднем във водата, да имаме 30 минути, в които ще можем да издържим в нея. Като видях светлините на кораба, който щеше да ни прибере, се успокоих ", добави той.

" В Антрактида се усеща и замърсяването и глобалното затопляне. Трябва да задоволяваме нуждите си, но с по-малко природоползване. Дамското присъствие на Антрактида също е много съществено. Това бе една от малкото ни радости - много жени участват в изследователския процес. Жените са движещата сила в човечеството. Една жена може да повлияе върху цялата мъжка част, която винаги следва жените. За мен бъдещето е, че наистина трябва да опазим тази планета ", каза Рачев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР