Нови сигнали за забавяне на дарена кръвна плазма с антитела

...
Нови сигнали за забавяне на дарена кръвна плазма с антитела
Коментари Харесай

Нови сигнали за забавяне на кръвна плазма за болни от COVID-19

Нови сигнали за забавяне на дарена кръвна плазма с антитела от преболедували COVID-19. Учителка от Бургас лежи с коронавирус в интензивното отделение в града. В понеделник вечер ученици и колеги започват спешно да търсят дарител. Намират такъв и кръвта му е изпратена в Стара Загора за извличане на плазма. Въпреки спешността на случая, до петък пациентката не е получила преливане на плазма, съобщава БТВ.

От кръвния център казват, че няма плазма за това лице. Въпреки картата на дарителя, която има специален баркод и номер, нито лекарите, нито центъра знаят какво се случва с кръвта.

На третия ден от центъра в Стара Загора им казват, че е изготвена кръвна плазма и трябва да пристигне в Бургас. От болницата в Бургас обясняват, че към момента няма намерена подходяща плазма за пациентката и няма достатъчно дарители за нея. Те трябва да са поне двама и да имат документ за направен PCR тест.

Този случай не е първият. Преди три близки на болен в Сливен чакаха плазма от София. Процесът отне два дни и за съжаление техният близък не успял да дочака вливането.



В София в момента желаещите да дарят кръвна плазма могат да се запишат за след 8 дни. Обратна е ситуацията във Варна и Пловдив - в морския град идват едва по четири донора на ден, три пъти по-малко от капацитета. Когато кръвта се дари в център, оборудван със специален апарат, от нея се извлича почти тройно повече плазма.

Такъв е случаят в Пловдив, където обаче дарителите, преболедували Коронавирус, също са едва 4-5 на ден. И днес от Министерството на здравеопазването не отговориха на поканата ни за интервю по темата.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 16262  Пътят на имунизацията против COVID-19 Пътят на имунизацията против COVID-19  В Павликени вкарват спомагателни ограничаващи ограничения В Павликени вкарват спомагателни ограничаващи ограничения  Трети доктор в Сливен умря след заразяване с Covid-19 Трети доктор в Сливен умря след заразяване с Covid-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР