Новината от Великобритания, че скоро ще започне ваксинирането срещу коронавируса

...
Новината от Великобритания, че скоро ще започне ваксинирането срещу коронавируса
Коментари Харесай

Лондонски вестник: Бързият пробив с ваксината е благодарение на Брекзит

Новината от Великобритания, че скоро ще започне ваксинирането срещу коронавируса и страната ще изпревари както САЩ, така и останалите водещи държави, е сред темите, анализирани от различни гледни точки в британския и американския печат днес.

Лондонският в. " Таймс " отбелязва в заглавие, че бързият пробив с ваксината е благодарение на Брекзит. Изданието пише, че европейските и британските здравни регулатори са били въвлечени в необичайна кавга във връзка със скоростното вчерашно одобрение от Обединеното кралство на ваксината на " Пфайзер " срещу коронавирус. Тази кавга предвещава битки след Брекзит заради различията в подхода към двустранните отношения, смята вестникът.

Изданието посочва, че британският премиер Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е се е разграничил от твърденията на министри от кабинета, че одобрението на ваксината е една от ранните облаги от напускането на ЕС. Запитан дали потвърждава това твърдение, Джонсън каза, че разработването на ваксина е глобално усилие и учени от цял свят работят заедно, за да постигнат резултат. Това е наистина международно усилие и е трогателно да го наблюдаваш, е цитиран да казва Джонсън.

Американският в. " Лос Анджелис таймс " задава въпроса дали " ваксиналният национализъм " е истински и изтъква, че на това може да отговори Великобритания. Вестникът пише, че с този термин се обозначават държавите, които шумно рекламират усилията си за борба с пандемията от COVID-19, понякога за сметка на световното сътрудничество и координация.

Вестникът пита риторично как изпреварилото всички британско одобрение на ваксина, чието тестване е било ограничено, а масирано имунизиране трябва да започне идната седмица, се вписва в този дебат. Анализатори отбелязват, че " ваксиналният национализъм " може да стане опасен, когато решения за общественото здраве са водени от вътрешен политически интерес или когато притежаването на високо ценена стока - инжекция срещу смъртоносна болест, се представя като геостратегическо оръжие.

Изданието цитира ръководителя на СЗО Тедрос Гебрейесус, който през септември каза, че ваксиналният национализъм ще удължи пандемията, а няма да я съкрати. Вестникът се позовава и на доклад на корпорацията " Ранд ", която предупреди, че този национализъм, който включва настъпателни опити на отделни държави първи да получат достъп до доставки на ваксина или да се запасяват с ключови компоненти, може да струва на световната икономика до 1,2 трилиона долара годишно, ако това доведе до неравнопоставено разпределение.



Тедрос Гебрейесус

" Лос Анджелис таймс " изтъква, че одобрението във Великобритания на ваксината на " Пфайзер-Бионтех " беше приветствано като отдавна лелеян знак на надежда в държава, поразена от COVID-19 с близо 60 000 жертви, едно от най-високите нива на глава от населението в Европа. " Страхотна новина ", каза премиерът Джонсън по повод одобрението на националния регулатор, ентусиазиран от " биологическото джиуджицу ", постигнато от учените.

Дори при скоростно разпространение, Обединеното кралство, подобно на САЩ, върви към зима, която ще е белязана от още страдание, прогнозира изданието. Той като засегнатите вече са много, следващите няколко месеца се очаква да донесат смъртта на още хиляди хора, да увеличат напрежението върху и без това вече претоварената здравна система и да засилят икономическите трудности.

Вестникът отбелязва, че реакцията на Европейската агенция по лекарствата е била необичайно рязка и в изявлението й е посочено, че правителството на Джонсън може да е поставило на първи план бързината, за сметка на сигурността, в опит за даде силен старт на процеса по ваксиниране.

В британския в. " Гардиън " е публикуван анализ, в който се акцентира, че лошото управление на пандемията от COVID-19 е създало социална епидемия - широко разпространена бедност. В материала се посочва, че наличието на бедност в богата държава, която има капацитет да я преодолее, не е просто несправедливост, а социално престъпление.

Мелинда Гейтс, съпредседателка на фондацията " Бил и Мелинда Гейтс ", излиза във в. " Вашингтон пост " с авторски материал, в който посланието е, че пандемията е извадила на показ разбитата американска система за предоставяне на грижи за нуждаещите се. Дори и преди началото на на пандемията грижата за децата и грижата за тежко болни често бяха финансово непосилни и недостъпни, а на жените се налагаше да запълват празнините с огромната цена на собствения им икономически потенциал. Сега, при затворени детски центрове, дистанционно обучение за учениците и работа от вкъщи, където семействата се грижат за болни възрастни хора, досегашното предоставяне на грижи стана почти невъзможно. Това важи особено за самотни майки, хора, осигуряващи съществени стоки и услуги, и работещи на нископлатена работа и неясно работно време.

Мелинда Гейтс посочва още, че оттеглянето на жените у дома заради коронавируса е удар върху икономиката и върху десетилетия на напредък към полово равенство.



Мелинда Гейтс

Вестник " Ню Йорк таймс " обръща внимание и на обстоятелството, че макар съпрузи с турски корени, които работят в Германия, да са напът да ни спасят от вируса, федералната република е притеснена. Вестникът пише, че историята на Угур Шахин и Йозлем Туречи - двойката, която е основала и сега управлява " Бионтех ", обещава да отправи предизвикателство към негодуванието от имигрантите, което през последното десетилетие се разпространи широко в германския обществен живот.

Ако нещо може да измести антиимигрантските чувства, със сигурност турско-германска съпружеска двойка, спасяваща света от смъртоносен вирус, би могла да го направи. Но нещата не са толкова прости, отбелязва авторката.

" Приветствайки двамата като пример за изключителен успех на мигранти, мнозина неволно повтаряха основните догми на антиимигрантското мислене - че мигрантите поначало са настрана от останалата част на германското общество и че малцина конкретни хора от тях могат да си спечелят място в него, но останалите трябва да бъдат отхвърлени. Този дисонанс беше дразнещ, но вероятно не и изненадващ, посочва авторката. Стане ли дума за имиграция, Германия е смутена, дори и при нейните най-зрелищни успехи ", заключава анализът на " Ню Йорк таймс ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 16148  В област Плевен два екипа военни ще продължат поддръжката на РЗИ в битката с COVID-19 до 18 декември В област Плевен два екипа военни ще продължат поддръжката на РЗИ в битката с COVID-19 до 18 декември  Акад. доктор Петрунов разкри да бързаме ли да се имунизираме против COVID-19

Акад. доктор Петрунов разкри да бързаме ли да се имунизираме против COVID-19  Антония Първанова: Здравният министър да отговори на какво се дължи нарасналата смъртност у нас

Антония Първанова: Здравният министър да отговори на какво се дължи нарасналата смъртност у нас
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР