На 21 и 22 септември България ще стане свидетел на

...
На 21 и 22 септември България ще стане свидетел на
Коментари Харесай

Четвъртата въздушна обиколна на България е факт

На 21 и 22 септември България ще стане свидетел на четвъртата въздушна обиколна на България. Тя е посветена на 16 октомври – Празник на авиацията и Военновъздушните сили, 105–та годишнина на изтребителната авиация, 70 годишния юбилей на полковата/базова организация на изтребителната, изтребително-бомбардировъчна и разузнавателна авиация, на 115 годишнина от подписването на Указ 28 от 20.04.1906 на княз Фердинанд за създаване на въздухоплавателно отделение, 60 години от изпращане на човек в Космоса и на 30 години на основните дейности на ВВС осигурили създаването на Музея на авиацията – Крумово. Организатори на събитието са АОПА (Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България) и Фондация „ Български ВВС “.

Въздушната обиколка се провежда под патронажа на президента на България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев. " Тя затвърждава традицията положена в далечната 1917 г. по този атрактивен начин да демонстрира развитието на авиационната техника, да активира научно-техническата мисъл в страната, да показва българската въздушна мощ и да подкрепя любовта на българите към въздухоплаването. В днешните трудно за авиацията време на икономическа криза и пандемия е важно да се демонстрира, че авиационният дух на българския народ е жив и че България продължава да бъде достоен член на голямото семейство на европейските авиационни пазари ", каза в своето приветствено слово президентът Радев.

Обиколката се провежда на “щафетен” принцип, който осигурява включването на участници на всеки от планираните етапи по маршрута и на избрана от тях продължителност.

На борда на самолетите, включени в Четвъртата въздушна обиколка, са качени 9 броя гилзи (контейнери с пръст), с почва от първите български летища. Те са дарение от Командването на ВВС за Музея на авиацията – Крумово.

Днес 21 септември пилотите и техните машини излетяха от летището в Крумово към Приморско. През втория ден от обиколката те ще летят от Приморско до Балчик, ще прелетят над летище „ Щръклево “ и ще кацнат на летището в Долна Митрополия.
 `Четвъртата

`Четвъртата

`Четвъртата

`Четвъртата

`Четвъртата

`Четвъртата

`Четвъртата

`Четвъртата

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР