Най-малко 3000 мигранти в Босна и Херцеговина живеят на открито

...
Най-малко 3000 мигранти в Босна и Херцеговина живеят на открито
Коментари Харесай

Три хиляди нелегални мигранти живеят без подслон в Босна и Херцеговина

Най-малко 3000 мигранти в Босна и Херцеговина живеят на открито при зимни условия, което може да бъде определено като хуманитарна катастрофа, предупреди днес ръководителят на мисията на Международната организация по миграцията /МОМ/ в страната Петер ван дер Ауверарт, цитиран от агенция Хина.

Той каза, че след пожара и временното затваряне на мигрантския център Липа край Бихач миналата седмица около 1000 мигранти, които са били настанени там, са оставени без подслон, а други 1500 или 2000 спят в горите, в изоставени сгради или в импровизирани палаткови лагери край Бихач и Велика Кладуша.

" Ние сме в разгара на хуманитарна катастрофа ", каза Ван дер Ауверарт за босненската телевизия Ен1.

Той потвърди, че МОМ има необходимите ресурси за създаване на нов приемен център, но има проблеми с неговото местоположение. Босненският Съвет на министрите по-рано се е съгласил село Липа да се превърне в постоянен приемен център за мигранти, но за да стане това, трябва да се опразни съществуващия в момента палатков лагер в селото и да се построи нов лагер с контейнери и с необходимата инфраструктура.
Местните власти в Бихач не са позволили мигрантите от Липа да бъдат временно настанени в бившия лагер Бира в града и сега те обикалят наоколо, без да знаят къде да отидат.

Ван дер Ауверарт каза, че ситуацията в момента е породила допълнителен натиск по границите с Хърватия и Сърбия, накъдето са се запътили голяма част от останалите без подслон мигранти с надеждата да прекарат зимата при по-добри условия.

Според МОМ в момента има около 8000 нелегални мигранти в Босна и Херцеговина, а повечето от тях са съсредоточени в Унско-Сански кантон и край Сараево, където има два мигрантски лагера, предаде БТА.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 174  Над 10 мъртви мигранти са извадени от морето край Тунис Над 10 мъртви мигранти са извадени от морето край Тунис  Арестуваха двама българи във Англия за трафик на мигранти Арестуваха двама българи във Англия за трафик на мигранти  Германия не съумя да обезпечи приемането на нови правила на Европейски Съюз за миграцията Германия не съумя да обезпечи приемането на нови правила на Европейски Съюз за миграцията
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР