Над 40 португалски писатели си сътрудничат по време на изолацията

...
Над 40 португалски писатели си сътрудничат по време на изолацията
Коментари Харесай

40 португалски писатели в изолация пишат колективен роман, вдъхновен от пандемията

Над 40 португалски писатели си сътрудничат по време на изолацията в страната, за да напишат колективен роман, съобщава в. " Гардиън ", цитиран от БТА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 6912
Идеята е на известната португалска писателка Ана Маргарида де Карвальо. Тя отправила предизвикателство към колегите си, намиращи се в изолация, да започнат да пишат колективно една обща книга, посветена на епидемията, вместо всеки един от писателите да се труди над собствен роман.

Повече от 1 милион души са излекувани от COVID-19

На призива ѝ откликнали 46 писатели. Идеята е всеки един от тях да пише всеки ден по една глава от романа, която се публикува онлайн по обед.

Историята, разказана в книгата, започва с група учени, опитващи се да намерят лечение на вирус, който предизвиква глобална пандемия. Проектът за колективната книга е озаглавен Bode Inspiratorio, което е игра на думи с понятието " изкупителна жертва " на португалски. Идеята има такъв голям успех в Португалия, че към нея се присъединяват и 46 илюстратори. Освен това 46 преводачи вече полагат усилия да превеждат всяка нова глава от колективната книга на различни езици, включително на английски, френски, нидерландски, италиански и др.

Португалската версия на романа естествено е най-напреднала и е достигнала вече до глава 41, очаква се днес да се появи глава 42. Преводът на английски, който се публикува от средата на април, е достигнал до глава 18, този на нидерландски е до глава 14, италианският превод е до глава 9, а френският почти догонва португалската версия и е до глава 38.

Романът може да бъде зачетен на оригиналния език в профила на инициативата Bode Inspiratorio във Фейсбук. Там се появяват и преводите на различни езици. Английската версия на проекта заедно с преводите на английски на главите може да бъде открита на сайта https://escapegoat.world. В този сайт са представени всички автори по отделно, техните преводачи и всички илюстратори на отделните глави.

Португалия е в извънредно положение заради коронавируса до неделя включително и от понеделник започва поетапно излизане от изолацията.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 6912  Първият регистриран във Велико Търново пациент с ковид към този момент е изцяло оздравял Първият регистриран във Велико Търново пациент с ковид към този момент е изцяло оздравял  Омбудсманът изиска Народно събрание да анулира тазгодишните матури след четвърти и десети клас Омбудсманът изиска Народно събрание да анулира тазгодишните матури след четвърти и десети клас  Лабораторията за COVID-19 към МУ - Плевен е обезпечена с проби за месец напред Лабораторията за COVID-19 към МУ - Плевен е обезпечена с проби за месец напред
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР