Кои са червените зони с COVID-19, които рискуват да бъдат

...
Кои са червените зони с COVID-19, които рискуват да бъдат
Коментари Харесай

Лудовик Орбан: При над 1200 новозаразени на ден ще въведем локална карантина

Кои са червените зони с COVID-19, които рискуват да бъдат поставени под карантина, пише румънският в. " Адевърул ", като посочва, че Букурещ и още десет окръга в страната имат най-голям брой новозаразени с коронавирус и може да бъдат първите, визирани от евентуални по-драстични мерки, които са предвидени във влизащия в сила днес закон за карантината и изолацията, предаде БТА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 10626
Румъния стигна до ситуацията да има около 700 нови случая на ден, при условие че бяха малко над 100 в периода преди облекчаването на мерките на 15 май, напомня вестникът.

Най-големият месокомбинат в Румъния прекъсна работа заради COVID-19

Властите могат да наложат по-скоро от очакваното " зонални или регионални " мерки и ограничния там, където се констатира тревожно нарастване на новозаразените. Всекидневникът отбелязва, че в списъка на " червените " окръзи с най-много нови случаи на COVID-19 са Сучава, Брашов, Арджеш, Галац, Вранча, Дъмбовица, Яш, Прахова, Ботошани и Нямц, намиращи се основно в североизточната и югоизточната част на страната.

Най-лошият сценарий според вътрешен документ на Националния комитет за извънредни ситуации предвижда възможността през септември Румъния да стигне до един милион активни случая на COVID-19, с над 2000 нови случая на ден. Според този сценарий на 1 август страната може да има между 20 000 и 24 000 активни случая, което би създало условия за въвеждане отново на извънредно положение, пише " Адевърул ".

В. " Журналул национал " цитира премиера Лудовик Орбан, който предупреждава, че при над 1200 нови случая на ден ще бъде въведена локална карантина. Той съобщи също, че има близо 1000 души, диагностицирани с COVID-19, които са напуснали болниците по свое желание заради законодателния вакуум. Конституционният съд реши в края на юни, че мерките за налагане на карантина, изолация и задължителна хоспитализация са неконституционни, което наложи приемането на новия закон, влизащ в сила от днес.

Повечето заразени с COVID-19 в германския месокомбинат са българи и румънци

" Нашата цел е да не вземаме нови мерки, не искаме да се налага да вземаме мерки. Ако се увеличи броят на новозаразените лица, да кажем над 1000-1200, вече се доближаваме до една степен на риск и може да се наложи да предприемем ограничителни мерки там, където има епидемиологичен риск. Мерките могат да бъдат зонални, локални, за налагане на карантина ", уточни Орбан.

Изданията коментират и възможните сценарии за възобновяване на учебната дейност от есента. Здравният министър Нелу Татару заяви за телевизия Диджи24, че не смята, че е необходимо отлагане на началото на новата учебна година, нито на насрочените за септември местни избори, но е възможно да бъдат въведени допълнителни мерки за безопасност.

Нов закон в Румъния - 48 часа изолация при положителен тест, после лекар решава

" Например само една трета от учениците да ходят на училище, другите две трети да учат онлайн от вкъщи, и да се редуват тези две трети ", посочи министърът. Що се отнася до местните избори, които са насрочени за 27 септември, той уточни, че може да се организира гласуване в няколко дни, за да има по-малко струпване на хора.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 10626  522-ма новозаразени с ковид в Германия 522-ма новозаразени с ковид в Германия  40-годишна жена от Хасково е с COVID-19 40-годишна жена от Хасково е с COVID-19  Шефът на Шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов: Опасността не е минала!
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР