Като слаб и неясен, с тромави и сложни механизми, с

...
Като слаб и неясен, с тромави и сложни механизми, с
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Предложеният от ЕК Пакт за миграцията и убежището е слаб и неясен

Като слаб и неясен, с тромави и сложни механизми, с много условности определи вицепрезидентът предложения от ЕК нов Пакт за миграцията и убежището, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът откри третия курс на обучение, организиран от Върховния комисариат на ООН за бежанците - България (ВКБООН) и Българското училище за политика " Димитър Паница ".

Според Йотова, документът няма да доведе до консенсус между държавите-членки за общи политики на фона на настоящото разделение по тези въпроси. Преди месеци ВКБООН създаде Бежански консултативен съвет в България, в който участват 13 души от Иран, Ирак, Афганистан, Сирия, Йемен, живеещи у нас в продължение на между една и 13 години и реализирали се в различни професионални сфери.

е оценила положително създаването на Бежански консултативен съвет, защото по думите й участието на бежанците във формирането на политиките е залог за адекватността на общите решения. Погрешните и закъснели предложения, лошите предписания до голяма степен са причина за настроенията срещу бежанците и мигрантите, за засилване на националистическата риторика и страховете на европейските граждани, без да се решават конкретните проблеми, е посочила вицепрезидентът Йотова.



Като неприемливо е определила предложението държавите да се " откупуват " с финансови средства, ако не искат да приемат мигранти. Според нея не е изяснена процедурата по релокация, не е ясен статутът на т.нар. други форми на солидарност със страните от външните граници на ЕС, както и отговорностите на европейските служби и на приемащите страни. Въвеждат се и нови форми, които допълнително ще разпалят противоречията между държавите членки. Не е решен и въпросът със спирането на вторични движения на бежанци и мигранти в рамките на ЕС, е отбелязала.

Според вицепрезидента, сега, когато мигрантската ситуация е сравнително спокойна, е времето да се обсъдят политиките, свързани с превенцията на кризите и тяхното управление. Никой не е застрахован от избухването на нови конфликти, а тлеещото напрежение в Близкия изток, бедността и мизерията на Африканския континент, болестите и здравните кризи ни изправят пред много неизвестни, е заявила.

Тя е посочила, че съществува риск да се задълбочат настроенията на европейските граждани срещу бежанците и мигрантите и поради липсата на базисен документ за интеграционни програми според нуждите на ЕС и на отделните страни- членки. Вицепрезидентът е убедена, че трайни решения чрез ефективни политики за интеграция ще променят отношението към бежанците и ще отхвърлят ксенофобските настроения, както сред политиците, така и в обществото. По думите на не липсват средства и програми за интеграция на европейско ниво, както и добри практики в редица държави, но ги няма координацията и общата цел.

По време на дискусията вицепрезидентът е посочила, че политиците имат огромна отговорност за преодоляване на стереотипите в обществото срещу бежанците. Обсъден е бил и въпросът с непридружените деца - бежанци, както и необходимостта от усъвършенстване на нормативната база, която урежда статута на бежанците.
От ВКБООН - България са благодарили на за ангажираността и изразената оценка, макар и неофициална, за новите предложения на ЕК, защото са очаквали вече да има официална позиция на българските власти, се посочва в съобщението.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 139  Граничари хванаха шестима незаконни мигранти, натъпкани в камион Граничари хванаха шестима незаконни мигранти, натъпкани в камион  Италианското държавно управление облекчи законите на Салвини за миграцията Италианското държавно управление облекчи законите на Салвини за миграцията  Полицията в Северна Македония разруши незаконна група за трафик на мигранти Полицията в Северна Македония разруши незаконна група за трафик на мигранти
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР