Дойде моментът да видим истинските факти за Преспанския договор. Това

...
Дойде моментът да видим истинските факти за Преспанския договор. Това
Коментари Харесай

Ципрас с взривяващо изказване: Време е да научим истината за Преспанския договор

Дойде моментът да видим истинските факти за Преспанския договор. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас във видео съобщение, със заглавие „ Истината за Преспанския договор “, публикувано на неговия профил във Фейсбук.

Видеото включва клипчета от подписването на договора между Гърция и Македония на 17 юни 2018 година и извадки от реч на министър председателя в Атина.

„ Време е да научим истината “, заявява Ципрас. „ С Преспанския договор ние предпазваме Македония. Преодоляваме страха и инерцията със самочувствие и откриваме пътя към мира и растежа “.

„ Нашите съседи изтъкват своята идентичност, признават, че техният език е славянски и тяхната култура по никакъв начин не е свързана с древногръцкото наследство “, обяснява гръцкият премиер.

„ Чрез Преспанския договор ние признаваме гражданството, а не етносите в тази страна. Няма да има иредентистки текстове в техните учебници. Те променят имената на паметници, инфраструктурни обекти и обществени места. Нашите съседи премахват Звездата на Вергина от всички символи и Гърция ще има изключително право да я използва “, отбеляза той.

Договорът за името, добави министър-председателят, „ е основополагащият камък на балкански регион на мира, сътрудничеството и братството на народите. Научете истината “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР