Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен обясни как

...
Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен обясни как
Коментари Харесай

Германската военна министърка заговори за обща ЕС-армия: Тя вече се създава

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен обясни как общите европейски отбранителни сили „ вече се оформят “. По думите ѝ, Германия и Франция са движещите сили в европейската отбрана и заяви,ч е двете страни ще си помагат в случай на въоръжено нападение над териториите им. Това става ясно от нейно изявление във вестник „ Ханделсблат “.

Тя отвърна и на атаките на скептиците относно отбранителната схема за Постоянно структурирано сътрудничество (PESCO), която действа от 2017 година и според която европейските армии ще си сътрудничат във военни проекти.

Един такъв проект, започнат през ноември, включва Франция, Белгия и Кипър, които трябва да развиват ракетни системи с определен обхват.

Фон дер Лайен каза, че 25 стани са се присъединили към PESCO „ не защото следват изискванията на Брюксел, а доброволно, защото ползите са очевидни и защото в интерес на сигурността на Европа “.

В отговор на статия на бившия министър на икономиката Волфганг Клемент тя посочи как реформите сближават националните армии на държавите-членки.

„ Тази общност трябва да може да се защитава “, казва германската министърка. Тя предлага и създаването на комитет по сигурността в Европейския парламент, който да бъде информиран за „ кризисни сценарий “, когато се случат такива.

Изявлението идва, след като германското правителство се одобри варианта за разширен текст на Елисейския договор от 1963 година за приятелство между Западна Германия и Франция. Разширеният договор ще бъде подписан по-късно този месец от канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР