Германия и Естония ще внесат в Съвета за сигурност на

...
Германия и Естония ще внесат в Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Внасят нова проекторезолюция за пандемията от COVID-19 в Съвета за сигурност на ООН

Германия и Естония ще внесат в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за пандемията от новия коронавирус, която да замени френско-тунизийския текст, по който от два месеца се водят преговори, а от петък е блокиран от САЩ, съобщиха дипломатически източници, цитирани от АФП.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 7837
Новото предложение бе обявено днес на видеоконференция при закрити врата, организирана от Естония, която председателства Съвета този месец. " Трябва да обърнем нова страница ", каза пожелал анонимност дипломат. " Германия и Естония искат да разпространят текст, който са изготвили ", съобщи друг анонимен дипломатически източник. Новият текст повтаря искането от предишния за прекратяване на огъня в различните конфликти по света, за да се улесни борбата срещу пандемията от COVID-19. Той обаче е по-кратък и по-сбит от версията на Франция и Тунис, казаха дипломати.

Според един от източниците Китай е заявил на видеоконференцията, че подкрепя бързи действия на Съвета, които да доведат до резултати.

ООН: Страни в сирийския конфликт използват COVID-19 и атакуват цивилни

В петък САЩ за всеобща изненада блокираха процедура за гласуване на предишния текст, като заявиха, че не могат да го подкрепят, припомня БТА. Според Вашингтон проекторезолюцията трябва или да е сведена само до подкрепа на призива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш от 23 март за световно прекратяване на огъня, или да бъде разширена и тогава в нея да се включат искания за прозрачност и отговорност. САЩ от март обвиняват Китай, че блокират намирането на консенсус по този въпрос, припомня АФП.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 7837  Нанси Пелоси показа пред Конгреса финансов пакет от 3 трилиона $ за справяне с ковид Нанси Пелоси показа пред Конгреса финансов пакет от 3 трилиона $ за справяне с ковид  Франция изпревари Испания по брой смъртни случаи от ковид Франция изпревари Испания по брой смъртни случаи от ковид  Починалите от ковид в Румъния надвишиха 1000 Починалите от ковид в Румъния надвишиха 1000
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР