Бразилският здравен регулатор прекрати временно клиничните изпитания в страната на

...
Бразилският здравен регулатор прекрати временно клиничните изпитания в страната на
Коментари Харесай

В Бразилия спряха временно изпитанията на китайска ваксина срещу COVID-19

Бразилският здравен регулатор прекрати временно клиничните изпитания в страната на китайската потенциална ваксина срещу COVID-19 на " Синовак " заради тежък страничен ефект, съобщи Ройтерс.

Решението изненада организаторите на изпитанията, според които е имало смъртен случай, но той не е свързан с ваксината. Здравният регулатор Анвиса съобщи, че инцидентът е от 29 октомври, но не уточни дали е настъпил в Бразилия или в друга страна. Не бе съобщено и за какъв период се прекратяват изпитанията.

Решението е свързано със смъртен случай, посочи Димас Ковас, ръководител на медицинския изследователски институт Бутантан в Сао Пауло, който провежда изпитанията на ваксината.

Той добави, че според него решението на регулатора е странно, " защото смъртният случай не е свързан с ваксината ".

В момента имаме над 10 000 доброволци и е възможно да настъпят смъртни случаи... Този случай няма отношение към ваксината и затова сега не е моментът да се прекратяват тестовете, каза Ковас през местния тв канал " Култура ", цитиран от БТА.

От " Синовак " засега няма коментар. Ваксината на китайския производител бе критикувана от бразилския президент Жаир Болсонаро. Той редовно изразява отношение срещу Китай и бе заявил, че федералното правителство няма да купи ваксината.

В понеделник обаче той направи отстъпление от тази позиция и обяви, че правителството ще купи ваксините, които са получили одобрение от здравното министерство и от регулатора Анвиса.

Не е необичайно клинични изпитания да се прекратяват временно, когато доброволец заболее. Тогава организаторите на изследването проверяват дали състоянието е свързано с лекарството, което се изпитва.

Ваксината на " Синовак " е една от трите експериментални ваксини срещу COVID-19, която се дава в Китай на стотици хиляди хора в рамките на програма за спешно приложение. На 20 октомври официален китайски представител съобщи, че при клиничните изпитания не са регистрирани сериозни странични ефекти.

Индонезийската държавна фармацевтична компания " Байо Фарма " обяви междувременно, че изпитанията на ваксината на " Синовак " продължават без проблеми. Компанията няма намерение да спира тестовете, в които участват 1600 души, съобщи неин говорител.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14709  Петима с ковид починаха в област Смолян Петима с ковид починаха в област Смолян  Локдаун е дума на годината, определена от британския речник Локдаун е дума на годината, определена от британския речник " Колинс "  Белгия се приготвя за дълга карантина, смъртните случаи надвишиха 13 000 Белгия се приготвя за дълга карантина, смъртните случаи надвишиха 13 000
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР