Американски физици установиха, че двуслойните самоделни маски от различни платове

...
Американски физици установиха, че двуслойните самоделни маски от различни платове
Коментари Харесай

Двуслойните самоделни маски задържат от 80 до 99 процента от аерозолните частици

Американски физици установиха, че двуслойните самоделни маски от различни платове задържат от 80 до 99 процента от аерозолните частици и почти не отстъпват на респираторите от клас N95, съобщава сп. Eй Си Ес Нано.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 6223
" Нашите експерименти доказаха, че комбинацията от различни платове като памук, коприна, шифон и др.осигурява защита от аерозолни капки в широк спектър. Но трябва да се отбележи, че всякакви пролуки и зони на неплътен контакт рязко снижават ефективността на подобни маски. В такива случаи ефективността на тези предпазни средства спада с 50 процента ", пишат учените, предава БТА.

От началото на епидемията с новия коронавирус в Китай специалистите от СЗО, а също така и много международни експерти-епидемиолози, твърде скептично са отнасяха към използването на обикновените хирургически маски в борбата срещу епидемията. Медиците изтъкваха обстоятелството, че вирусът се разпространява предимно по аерозолен път, чиито частици свободно проникват през порите на обикновените маски, които нямат степен на защита FFPv3 и по-висока.

По-късно обаче беше констатирано, че дори и обикновените хирургически маски могат значително да забавят разпространението на SARS-CoV-2 и на други респираторни инфекции. Подобни резултати от експерименти, а и някои други съображения, накараха експертите от СЗО и здравните служби на САЩ и други страни да препоръчат носенето на такива предпазни средства, дори и самоделни.

Физиците от Аргонската национална лаборатория в Лемонт, щата Илинойс, провели опити с различни платове и със специално създадена аерозолна установка. При самоделните маски най-ефективни се оказали двуслойните от различни материи.

Еднослойните се представили значително по-зле на тестовете. Но при двуслойните ефективността на филтрацията никога не падала под 80 процента, а при комбинация от коприна и памучен плат ефективността достигала до 99 процента.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 6223  Словения ще разреши сватбите от вторник макар ковид Словения ще разреши сватбите от вторник макар ковид  Швеция затваря питейни заведения и заведения за хранене, в случай че не съблюдават рестриктивните мерки поради ковид Швеция затваря питейни заведения и заведения за хранене, в случай че не съблюдават рестриктивните мерки поради ковид  Случаите на ковид в Нидерландия са се нараснали с 806 за денонощие Случаите на ковид в Нидерландия са се нараснали с 806 за денонощие
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР