1000 домакинства от столичните квартали Витоша и Банкя ще събират

...
1000 домакинства от столичните квартали Витоша и Банкя ще събират
Коментари Харесай

1000 домакинства в София ще събират разделно хранителни отпадъци

1000 семейства от столичните квартали " Витоша " и Банкя ще събират разделно хранителни и кухненски боклуци. Проектът е пилотен за столицата и е създаден от Столичния инспекторат, оповестиха от Столична община. На семействата ще се дават за прилагане контейнери с инсталирани сензори за събиране, прецизират още от общината.

За реализирането на надзор ще се употребява програмен продукт, който да регистрира придвижването и количествата на генерираните боклуци, както от всяко домакинство, по този начин и общо постъпилите за преправка и оползотворяване в общинското дружество „ Софийско дружество за отнасяне на боклуци. Чрез софтуера ще бъде допустимо и следенето на резултатите от оползотворяването на отпадъците и определянето на оптимални направления на сметоизвозващите камиони.

“Целта е да се види готовността на жителите, живеещи в крайградските региони за разделно събиране на питателните боклуци посредством самостоятелни контейнери по системата „ от врата на врата “, която е необятно публикувана в редица европейски страни”, прибавят от общината. С изваждането на този биоотпадък от потока ще се понижи количеството на битовите боклуци и ще се усили процентът за оползотворяване.

Успоредно с това пилотно ще проработи и скица за събиране и преработване на излезлите от приложимост автомобилни гуми. В рамките на пилотния план ще се реализира Система на непринудено донасяне и преработване на излезли от приложимост автомобилни гуми. Предвижда се разрабтване на интерактивна карта с маркирани всички регламентирани площадки и обекти, където жителите могат да оставят непринудено и безплатно излезлите от приложимост автомобилни гуми.

Събирането ще се прави на кампаниен принцип 2 пъти в годината, при промяна на сезонните гуми. Ще бъде закупен мобилен шредер за гуми, който ги надробява до чипс и по този метод събраните гуми ще бъдат готови за преработване, прибавят от общината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР