100 тона пестициди, голяма част от тях загробени, са открити

...
100 тона пестициди, голяма част от тях загробени, са открити
Коментари Харесай

Окриха 100 тона загробени пестициди при проверки в страната, над 30 от тях са в Северозапада

100 тона пестициди, огромна част от тях загробени, са открити при инспекции за погрешно съхранявани препарати за растителна отбрана /ПРЗ/ на територията на цялата страна, разпоредени от Върховна административна прокуратура /ВАП/ на министъра на околната среда и водите, оповестиха от прокуратурата.
Проблемът с негодните за приложимост ПРЗ е зародил с ликвидирането на някогашните Трудово-кооперативно земеделско стопанство и Административнопроцесуален кодекс, и възобновяване на собствеността върху земята. След ликвидацията и възобновяване на собствеността складовете стават благосъстоятелност на аграрни кооперации, кметства, частни компании, физически лица или са безстопанствени. През миналите години е изгубена документи за ПРЗ, сградният фонд е повреден, заради което рискът от замърсяване на околната среда е повишен, сочи отчет на Министерство на околната среда и водите.
От резултатите на инспекциите, изпратени от Министерство на околната среда и водите излиза наяве, че най-вече обекти със загробени препарати за растителна отбрана има на територията на следните Регионална инспекция за опазване на околната среда: Плевен - 16 склада, Стара Загора - 4, в Монтана и Враца са записали по два, а на територията на Благоевград, Пазарджик и София са по един.
Четири от складовете на територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен ПРЗ са почистени, за един от тях общината има подписан контракт с компания да извози отпадъците до края на м. август 2020 година Сградите на три от останалите хранилища са в положително положение, а останалите са полусрутени и изоставени.
Цялото количество на територията на РИОСВ-Плевен е 29 тона твърди и 6 600 литра /около 7/26 тона/ течни боклуци, множеството с непостоянен състав и генезис. Според направена оценка на риска от Регионална инспекция за опазване на околната среда, складовете би трябвало да бъдат почистени в следния предпочитан ред - Петърница, Бъркач, Червен бряг, Долни Дъбник, Искър, Дълбок дол, Горни Дъбник, Бели Осъм, Крушуна и Тешава.
От 4-те склада на територията на РИОСВ-Стара Загора, един е измит, а на другите постройките са в окаяно положение. На територията на РИОСВ-Стара Загора се намират 3.2 тона твърди и 25 литра /около 27.5 кг./ течни ПРЗ, с неразбираем състав и генезис. За единия склад в Яворово рискът от замърсяване на околната среда е оценен като висок.
На територията на РИОСВ-Враца се съхраняват 3.360 тона твърди и 400 литра /около 0.440 тона/ течни ПРЗ, с неуточнен състав. Сградите на складовете са в неприятно положение.
На територията на РИОСВ-Монтана има 25.205 тона твърди и 1 600 литра /около 1.76 тона/ течни ПРЗ с неуточнен генезис и състав. Състоянието на постройките е неприятно.
На територията на РИОСВ-Пазарджик се съхраняват 9,380 тона твърди и 1280 литра /около 1.408 тона. течни ПРЗ, в един неохраняем склад.
На територията на всички Регионална инспекция за опазване на околната среда се съхраняват общо 90.425 тона твърди и 11 365 литра /около 12.502 тона/ течни ПРЗ с изминал период на валидност. Съставът на ПРЗ е неразбираем и по-голямата част от постройките, където се съхраняват, са в неприятно положение и без защита.
Министърът на околната среда и водите е съобщил на ВАП, че е належащо да се обезпечи финансиране за обезвреждането на 89.145 тона твърди и 9 905 литра течни или общо към 100 тона ПРЗ.
От Министерство на околната среда и водите е осъществена оценка на риска, въз основа на която да се обезпечи предпочитано финансиране от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда за дейностите по изгребване, преопаковане, превозване до площадка с документ по член 35 от ЗУО, предпазване, превозване до и неутрализиране от лицензирана апаратура в друга страна членка на Европейския съюз, се споделя още в отчета на Министерство на околната среда и водите.
Проверките за загробени пестициди не престават.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР