“100-те национални дефекта е нов проект, осъществяван с подкрепата на

...
“100-те национални дефекта е нов проект, осъществяван с подкрепата на
Коментари Харесай

100-те национални дефекта: Ротация на врътките

“100-те национални дефекта ” е нов план, реализиран с поддръжката на ЮНЕСКО, НАТО, Министерството на туризма на Република България, Руския патриарх Кирил и таксите от Airbnb от къщата в Барселона. Целта на рубриката е да покаже неповторимите страни на България и по този начин случилия ѝ се народ. Ако желаете да я подкрепите, споделете текста с всички инцидентни хора, които ще срещнете през днешния ден.

“И въпреки всичко тя се върти ” — се твърди, че нявга е споделил Галилео Галилей, бащата на братя Галеви. И хубаво го е споделил, очевидно знаейки, че ще ми помогне с увода на първия текст в тази чисто нова и към този момент класическа графа. Е, по-точно през 1633 година Гальо е рекъл “E pur si muove ”, което естествен човек би превел “И въпреки всичко се движи ”, само че ние обичаме да извъртаме нещата. Ние, българите. Но за такава завъртяна тематика си идва дюшеш.

Въртим чевермета, въртим ги с 200, обичаме политически и стопански врътки, само че няма да откажем безвъзмездни врътки в онлайн казино. Въртим обръчи, извъртаме взор от неуместни гледки и един от националните ни вицове окончава с емблематичната имитация на похапналите кучешко в случай че мутри: “Въртиме тука едни пари ”. Въртим се на дребните си пръсти, въртим гаджета, смеем се на това какъв брой чужденци са нужни, с цел да завъртят електрическа крушка, до момента в който ние сме врътнали енергото и въртим електромера на комшията.

Понякога обаче въртенето звучи прекомерно на ниска цена, непочтено и леко нелегално, та му придаваме рекламация с други думи. Модерна опция на въртенето е ротацията. Тя има културно лъчение и като че ли споделя “всичко ще се върне на мястото си, до момента в който вършим врътка ”.

Но преди на читателя да му се завие свят и да му се прииска да завърти един пестник на създателя за този уводен конструк, дано се дефинира отговор на питането за какво една така нужна графа за националния образ на България стартира с привидно толкоз битова тематика? Нима си нямаме безобразно красива природа, която да пречи на строителния ни ентусиазъм? Защо не обърнем внимание на това по какъв начин можем да си позволим все по-скъпи спортни екипи и да имаме все по-малко спортни триумфи? Защо не се възхитим на обстоятелството, че хем толкоз доста крадем от себе си, хем ставаме все по-богати и сме разкрили икономическо перпетуум мобиле?

Защото с цел да можем всичко това, а и още безчет други работи, ние би трябвало да знаем да оцеляваме. А въртенето е фундаментът на българското оцеляване.

Ето, господин Гешев по какъв начин се извъртя против Борисов и Пеевски, с цел да оцелее? А те по какъв начин се извъртяха против него, с цел да оцелеят? А членовете на Висш съдебен съвет не се ли позавъртяха след няколко процедури с надалеч по-внушителни мотиви, да отстранят основния прокурор, тъй като бил споделил, че народът имал за задача да си изрине политическия отпадък? Точно тези членове на Висш съдебен съвет, неспособни да сформират едно вярно граматически комплицирано съставно изречение, всеки от тях ползващ думата “преценям ”, отстраниха досегашния си другар поради приказки.

И с изменчиво движение и посока на въртене всички, посочени нагоре, ще оцелеят. Ето, предходното държавно управление арестува Бойко Борисов. Не се харесват. Но в този момент се въртят дружно и няма да му дадат поискания имунитет за оная къща в Барселона, дето от 2016 година се дъвче, изследва и проверява, само че чак в този момент, след завъртането на Гешев, се почна тематиката всъщност. Ще се извърти и тази тематика.

Мнозина се гневят, че в този момент Борисов в общо държавно управление с ПП-ДБ е изпран. И не се усещат, че то и прането си е въртене. Колкото повече обороти доближава една пералня, толкоз по-хубаво пере.

Да, от време на време забавяме темпото и вкарваме един детайл — сучене. Въртим, сучем и хем не даваме оръжия на Украйна, хем сме им дали основни работи. И вълкът утолен, и Корнелия Нинова завъртяна.

Но въпросът е, че въртенето не трябва да стопира. Днес сме другари, на следващия ден — съперници, вдругиден отново ще се сприятелим, а по-късно идва уикенд, ела на посетители да се повъртим с едни хора. Ще те запиша и ще те въртят по новините.

За по-енергичното, мощното и бързо въртене от време на време е нужна външна мощ. Дали ще е река, вятър или впрегнат кон, мелницата има потребност да бъде побутната. Но след индустриализацията ние можем да се радваме на електричеството, а за него са ни нужни магнитите. Без магнити електричеството няма посока, не знае кое е вярно и кое — не. И в българското въртене се включиха помагателни външни магнитни сили, тъй че да оцеляваме още по-бързо и мощно.

Представете си преди тъкмо 10 години прясно назначения млад и корпулентен началник на ДАНС, който малко преди този момент бе крещял истерично по Цветан Цветанов от парламентарната естрада. А в този момент си го представете това импулсивно и ненаситно момче да тръгне да прави мъдра конституционна промяна, която да ни подсигурява разделяне на управляващите, по този начин щото да не може да се сливат политици, магистрати и медийни магнати в една обща врътка. Еволюцията е част от думата гражданска война, а пък тя значи завъртане.

И Пеевски се върти! Магнитът към този момент му е дал добра посока, само че тази работа с въртенето може и да има начало, само че в никакъв случай няма край.

Неслучайно споделяме, че доста от великите български персони от предишното се въртят в гробовете си. Защото даже на два метра подземен не може да се оцелее без въртене. Ако не се позавъртиш, срамът от протичащото се от горната страна би те смазал отново, по този начин най-малко разпределяш тежестта отмерено.

Въртенето, пък било то по-гурме версията му, известна като ротация, е вродено умеене на българите. Заложено ни е от хилядолетия и ни е помогнало да преживеем и да се отърсим от какви ли не рецесии. И да не ни лепне никаква тежест от тях. Вярно, че от центробежните сили постоянно и мозъкът ни излетява през ушите, само че по-добре оживял и слабоумен, в сравнение с интелигентен и пометен. Така че даже от време на време да звучи нечистоплътно, цинично, непочтено и гнусно, въртенето ни си е наш щит, оръжие и способ за терморегулация, с цел да не се препотяваме, когато стане напечено.

С въртене сме подготвени да преживеем още хиляда робства, наличия, окупации, преходи и съвещания на Висш съдебен съвет. Въртящия правосъден съвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР