10-те най-слънчеви и топли дестинации за зимна ваканция в Европа,

...
10-те най-слънчеви и топли дестинации за зимна ваканция в Европа,
Коментари Харесай

10-те най-слънчеви и топли дестинации за зимна ваканция в Европа

10-те най-слънчеви и топли дестинации за зимна почивка в Европа, оферират от. Представата за зима в Европа е съвсем сантиментална –  дивни горски пътеки, заснежени планини и греяно вино на коледните базари – всичко това звучи прелестно. Но след месеци на мрачни облаци, хапещи ледени ветрове и сива тиня, желанието за бягство на топло и красиво място е изцяло обяснимо.

Не е нужно да търсите екзотични и разумно скъпи дестинации. Южните региони на Европа могат да обезпечат доста синьо небе, слънце и приятни (макар и не тропически) температури през цялата година. Нещо повече, пътуването отвън сезона значи, че цените са по-ниски, а плажовете и локалните забележителности – без тълпи.

Ето кои са най-хубавите и най-слънчеви места за зимна почивка в Европа.

Открийте зелена природа, завладяваща просвета и история

Снимка: iStock by Getty Images
През лятото в Малта може да бъде горещо, по тази причина по-хладните зимни дни (с температури около10- 15 градуса) са идеални за опознаване на природата. Скалното катерене и пешеходният туризъм са изключително приятни отвън сезона, защото селският пейзаж е най-зелен. Любителите на културата и историята би трябвало да посрещнат изгрева на зимното слънце в храма Mnajdra. А Малтийският карнавал през февруари дава обещание обилни паради и невероятни нощни празненства.

Ако пък се наложи да потърсите заслон в дъждовен ден, изберете място, което свети. Бароковият интериор на катедралата „ Свети Йоан Кръстител “ във Валета, която е включена в листата на ЮНЕСКО, предлага блестящ метод да се отървете от дъжда.

Най-очарователната зима в Средиземноморието

Снимка: iStock by Getty Images
С повече от 340 слънчеви дни годишно Кипър е най-хубавият вид за зимна почивка в Средиземноморието. Докато по върховете на планината Троодос свети сняг, крайбрежните региони, изключително в източната част, остават по-топли и сухи. Останете в Ларнака, с цел да видите фламинго, което танцува към зимния си дом в близкото солено езеро, преди да се отправите на запад към исторически съкровища като Гробниците на царете и Древен Курион. Мрачен или дъждовен ден можете да прекарате измежду античните артефакти в Музея на Кипър в Никозия или пък в уютна таверна за дълъг кипърски обяд..

Насладете се на повече от 300 слънчеви дни годишно

Снимка: Pixabay
Алгарве е все по-популярна зимна дестинация за слънчеви бани с повече от 300 слънчеви дни в годината и 87 плажа със наследник байрак. През зимата водопадите оживяват в планините Мончике. Мигриращите птици се стичат в естествения парк Риа Формоза. А известният плаж Кинта ду Лаго е блажено спокоен. Ако можете да се справите с температурата на морето от 14 градуса, в този момент е моментът за сърфиране, а голфърите също имат богат избор. Преди да се насладите на вечеря в живописните градове Фаро, Лагос или Тавира, можете да извършите и дълъг пешеходен преход.

Интериорът на църквата São Lourenço край Луле е фантазия за феновете на азулежу (рисувани керамични плочки ). Богато украсените сини плочки тук покриват съвсем всеки сантиметър от пода до тавана.

Курортните градове са само ваши

Снимка: iStock by Getty Images
През зимата би трябвало да летите през Атина, с цел да стигнете до Крит. Макар че доста курортни градове ще бъдат съвсем безлюдни, можете да се установите в Ираклион или Ханя, с цел да усетите живота отвън сезона (и да намерите отворени ресторанти), преди да наемете на преференциална цена кола чартърен за странствуване из острова. В слънчеви дни може да се окаже, че розовият пясък на Елафониси или дворецът Кносос са единствено за вас. Температурите през януари доближават до 16 градуса, само че нощите са доста по-студени. Но пък вечер в приятна компания и чаша от локалната ракия или великолепно вино ще ви стопли добре. В дъждовен ден можете да откриете пет хилядолетия история в Археологическия музей на Ираклион – един от най-хубавите музеи в Гърция.

Зашеметяваща зимна фиеста

Снимка: iStock by Getty Images
Зимата в действителност е живописен сезон на този магически остров: цитрусовите дървета са натежали от зреещи портокали, лимони и лайм, сергиите на питателните пазари в Катания и Палермо скърцат под тежестта на пресни зеленчуци, риба и орехи, а на всички места на острова хората се приготвят за Карневале (който тази година ще се организира на 19 февруари). Макар че времето може да се промени единствено за момент, осемте слънчеви часа дневно и температури сред 14 и 18 градуса, сигурно си костват, с цел да откриете друга от лятната блъсканица Сицилия. Ако се окажете в дъждовен ден, посетете Вила Романа дел Казале – дом на най-значимата сбирка от римски подови мозайки в света – а дървеният покрив защищава тях (и вас) от естествените стихии.

Потопете се в стила мудехар и слънчевата светлина

Снимка: iStock by Getty Images
Ако желаете зимна градска отмора, не търсете нищо друго с изключение на Севиля. Температурите постоянно се повишават до 19 градуса, а слънцето грее най-малко шест часа дневно (въпреки че постоянно е рационално да си вземете чадър). Най-големите забележителности като площад Испания и Реал Алкасар разполагат със закрити площи и открити удоволствия, които ви разрешават да се насладите на слънцето, само че и да се скриете от дъжда. Отдайте се на блаженството с разходка по залез слънце по модерния Метропол Парасол, прочут на локално равнище като Лас Сетас.

Подарете си ден в зашеметяващата катедрала на Севиля или се разходете в Музея на фламенкото, където можете даже да получите урок или пък просто да наблюдавате осъществяванията на експертите.

Вечната пролет

Снимка: Pixabay
Островът е прочут със своята „ безконечна пролет “. Меката зима е прелестна, температурите рядко падат под 14 градуса. Плажовете са каменисти, само че морето е топло, тъй че си вземете бански – или се включете в екскурзия за наблюдаване на делфини и китове. Ако предпочитате сушата, суровата сърцевина на Мадейра е идеална за пешеходен туризъм. Следвайте пътеката около левада – антична мрежа от канали, които са разпределяли водата към острова в продължение на повече от век, и които в наши дни са източници на хидроенергия. Отпуснете се със следобеден чай в Belmond Reid’s Palace във Фуншал. Посрещал е Уинстън Чърчил и артиста Роджър Мур (известен с ролята си на Джеймс Бонд), сигурно ще впечатли и вас.

Възхищавайте се на кристално чистите води, без тълпите

Снимка: Pixabay
Тюркоазеното крайбрежие на Турция е магнит за туристите през лятото, само че когато тълпите се разпилян, оставате единствено вие, тези гледки и приблизително 10 часа слънце дневно. Умерените температури значат, че пешеходните преходи няма да са толкоз изтощителни, колкото през август – тъй че за какво да не изминете част от 540-километровия Ликийски път? Маршрутът се вие сред Фетие и Анталия, като минава около безчет антични руини и чудеса на скалите, в това число античната Патара и Симена. Не пропускайте да възстановите силите и духа си в хамам.

Разходете се по епични плажове и наблюдавайте неповторими залези

Снимка: iStock by Getty Images
Испанските острови са обожавани от летовниците, само че са също толкоз привлекателни и през зимата. В Ибиса към този момент не се чуват пулсиращи ритми и шумът от тълпите на празненствата, само че пък остават превъзходните залези и плажове. Майорка пък е по-спокойна и по-евтина. По-малко посещаваната Менорка притегля феновете на природата с удобното за разходки време и крайбрежната пътека Camí de Cavalls, а дребната Форментера изкушава тези, които търсят същинско усамотение. Температурата на морето разрешава гмуркане в пещерите и откриване на тайните на потъналите кораби на Балеарските острови през цялата година.

Понесете се към вълните, дюните и скритите заливчета

Снимка: Pixabay
Искате пясъчни дюни и скрити заливчета, изумителни национални паркове и гористи планини? Какво ще кажете за колоритни селца, невероятни заведения за хранене и голям брой водни спортове? Всичко това е тук, през цялата година. През зимата Тенерифе и Гран Канария нормално са най-топлите острови с оптимални температури към 22 градуса. Лансароте и Фуертевентура могат да бъдат малко по-ветровити – което не е безусловно неприятно, в случай че сте се отправили натам, с цел да карате сърф. По-малко известните Ла Гомера, Ла Палма и Ел Хиеро ще ви се сторят още по-необичайни, само че пък смайващи. Не позволявайте на времето да ви забави – запишете час за масаж в някой от многочислените СПА центрове на островите, а по-късно пробвайте локални виновност.

Снимка: Pixabay
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР