10 септември е обявен за Световен ден за превенция на

...
10 септември е обявен за Световен ден за превенция на
Коментари Харесай

Световен ден за превенция на самоубийствата

10 септември е разгласен за Световен ден за предварителна защита на самоубийствата от Световната здравна организация през 2003 година по самодейност на Международната асоциация за предварителна защита на самоубийствата. Кампанията е ориентирана към повишение на публичната осведоменост и основаване на политики за предварителна защита.

По данни на Световната здравна организация всяка година близо 800 000 души лишават живота си. Но самоубийствата могат да се предотвратят. Ето за какво мотото на тазгодишната акция е „ Да работим дружно за попречване на самоубийствата “. Темата е определена, с цел да се подчертае, че съдействието е от главно значение за ефикасната предварителна защита на този световен проблем. Всеки може да помогне.

Според изследване на Световната здравна организация мъжете правят повече самоубийства, до момента в който дамите вършат повече опити.

Различни са аргументите хората да протягат ръка над живота си. Съвременният темп на работа, мощните обществени разтърсвания, напрежението и депресията, както и още доста други субективни фактори водят до това, че човек се взема решение на закононарушение срещу своя живот.

Почти във всички случаи човек не се самоубива, тъй като въобще и по принцип не му се живее, а тъй като не му се живее в дадената житейска обстановка или условия, от които той не вижда излаз. Втората илюзия е, че се самоубиват хора единствено със слаби характери - в противен случай, мощният темперамент комбиниран с възприятие за отговорност може да тласне човек да посегне на живота си, когато той е в прорез с дълбоки нравствени правила.

Наблюдава се неравномерно систематизиране на случаите на самоубийство в света, като Азия е водеща с 60% от всички самоубийства. Според СЗО единствено в Япония (30 хиляди души годишно), Китай, Индия и Казахстан се правят 40% от всички самоубийства в света. В Европа най-разпространени са самоубийствата в Русия, Словения, Унгария, Финландия и прибалтийските страни.

СЗО приканва освен за попречване на самоубийствата, само че и за отбрана на нужното лекуване и последващата грижа за хората, създали сериозен опит за суицид, както и за по-балансираното осветление на самоубийствата в медиите.

Причините за самоубийство могат да се дължат на социално-психологически фактори: обществени и самостоятелни кризи; политически и стопански кризи; религиозни причини; фамилни кризи; соматични болести, или на психологични болести: меланхолия, шизофрения, алкохолна болест и други.

В Европа най-чести са отравянията и обесването, в Америка- прострелването, а на Изток се хвърлят от височина. Други срещани способи са удавяне, прерязване на вените, мятане пред транспортно средство и самоотравяне.

В доста страни, в това число и България, се създават разнообразни стратегии за превантивни дейности от медицински и обществени служби, включват се доброволни организации, основават се центрове с екипи от лекари, психолози, обществени служащи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР