10 години след последния си полет знаменитият невидим щурмовик F-117

...
10 години след последния си полет знаменитият невидим щурмовик F-117
Коментари Харесай

САЩ възкресиха легендарен самолет

10 години след последния си полет популярният " незабележим " щурмовик F-117 Nighthawk още веднъж бе вдигнат във въздуха, оповестява The Drive и fakti.bg. Целта на новите задачи не е известна, само че съгласно профилирани издания не е изключено активизирането на ветерана да е обвързвано с създаването на нов " стелт " изтребител за американските Военновъздушни сили.



 

Lockheed F-117 Nighthawk се счита за същинска гражданска война в историята на авиацията. Въпреки бутафорния си външен тип и компромисните летателни качества, този щурмови аероплан оправдава изцяло вложенията. За 20 години работа е свален единствено един от 64-те създадени екземпляра - по време на войната в Югославия.



 

 

Производството на " Нощния ястреб " е прекъснато през 1990 година, а последните 4 самолета са снети от въоръжение през 2008-а. The Drive обаче разгласява видео, снимано край базата " Тонопа " в щата Невада, в което се вижда по какъв начин два F-117 изхвърчат от пистата.



 

Специалисти разясняват, че двойката щурмовици едва ли е вдигната във въздуха за бойна задача. 40-годишната структура на първия " стелт " няма никакъв късмет против провокациите на актуалните военни спорове. F-117 обаче евентуално е забавен за Пентагона като източник на потребна информация за създаването на новия " незабележим " бомбардировач B-21 Raider, над който сега интензивно се трудят инженерите на Northrop Grumman.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР