Според Доклада за устойчиво развитие за 2023 г. компанията отчита

...
Според Доклада за устойчиво развитие за 2023 г. компанията отчита
Коментари Харесай

„Девин“ ЕАД е намалила с над 10% използваната пластмаса на литър продукт през последните 5 години


Според Доклада за стабилно развиване за 2023 година компанията регистрира 5% понижение на употребяваните запаси в производството

 

В своя, оповестен през днешния ден, „ Девин “ ЕАД регистрира 5% понижение на индикаторите за употребена вода на литър напитка и употребена сила на литър напитка по отношение на 2022 година През последните 5 години, макар възходящите размери на произвеждане, компанията е понижила с над 10% и употребяваната пластмаса на литър създадена напитка. През 2023 година „ Девин “ отбелязва и растеж от 125% на даренията и вложенията в обществото спрямо 2022 година Даренията на артикули съставляват към 10% от общите обществени инвестиции на водача на пазара на минерална и изворна вода у нас.

Годишният отчет, който е пети следващ за „ Девин “, наблюдава напредъка на компанията във връзка с опазването на околната среда, намаляването на въглеродния отпечатък, удовлетвореността на чиновниците, както и на приноса към обществото. Документът се основава на тактиката за обществена корпоративна отговорност „ Извор на смяна 2025 “ на европейската група Spadel, част от която е „ Девин “ ЕАД.

Борислава Налбантова – изпълнителен шеф на „ Девин “ ЕАД, показва:

„ Умението да трансформираме силата на бизнеса в действие с стабилно влияние е заложено в ДНК-то на компанията, по тази причина напълно естествено „ Девин “ е една от дребното компании в България, притежател на интернационалния документ B Corp™. Той отличава тези, които работят освен за себе си и за своите акционери, а и за добруването на хората и природата. Като представител на това международно придвижване „ Девин “ продължава да работи, да дава образец и да оказва помощ на други бизнеси да поемат по пътя на B Corp™ и дружно да бъдем мощ за положително. Важен документ в тези старания е и отчетът за стабилно развиване на „ Девин “ за 2023 година “

Акценти от отчета за напредъка на компанията спрямо 2022 година:

За кръгова стопанска система: „ Девин “ върви по пътя към въглеродна индиферентност и употребява в своята индустриална база 100% зелена сила (от възобновими източници). В началото на 2024 година компанията пусна на пазара нова бутилка, направена от 100% рециклиран PET материал от към този момент събрани разделно бутилки. Чрез преработването „ Девин “ употребява запас, който към този момент е придобит, и по този начин черпи по-малко от естествените запаси, тъй като част от тях не са възобновими. С бутилки като тези, водачът в своя бранш оползотворява опаковките от употребяваните артикули и подкрепя връщането им в кръговата стопанска система.

Грижа за горите на Родопите: Със залесяването на нови 3 дка борова гора от доброволци от компанията през 2023 година приключи сполучливо тригодишната стратегия на „ Девин “ в помощ на възобновяване на опожарената гора в зона „ Сечемека “, създадена взаимно с горското стопанство на град Девин след пожарите през 2020 година за почистването и залесяването на 10 дка от местността. „ Девин “ не просто финансира плана на стойност 12 хиляди лева, а в продължение на три години над 100 от чиновниците на компанията участваха с непринуден труд в залесяване, почистване и облагородяване на местността.

За B Corp общността : Като един от дребното сертифицирани членове на международната общественост Benefit Corporation (бизнесът като мощ за добро) у нас „ Девин “ се ангажира да разпространява идеята на придвижването измежду бизнеса в България. През 2023 година компанията бе хазаин на две издания на формата B Corp Café и издаде български превод на „ Наръчникът на B Corp фирмите “, с цел да може задачата на B Corp™ да доближи до повече хора. В книгата се съдържат отговори на доста въпроси за изгодата от B Corp™ за фирмите, потребителите, обществото и чиновниците, както и за това по какъв начин една компания може да се приготви за идно узаконяване.

Влез в зеления кръг “: „ Девин “ и БД „ Син байрак “ работят за огромно въвеждане на екообразованието в България по методологията на международната стратегия „ Екоучилища “. Проектът се организира с поддръжката на Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите и Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации. През 2023 година в самодейността „ Влез в зеления кръг “ се включиха още 151 образователни заведения от цялата страна и по този начин в Зеления кръг на „ Девин “ към този момент има над 200 учебни заведения и детски градини.

е направен по одобрената методология на Global Reporting Initiative (GRI) за оценка на устойчивото развиване. Публикува се само в електронен вид с грижа за запазване на естествените запаси.

===

За „ Девин “ ЕАД

От основаването си през 1992 година „ Девин “ ЕАД е водач на пазара на минерална и изворна вода в България. Изворите и мястото на бутилиране се намират в екологично чист регион в района на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – натурална минерална (негазирана, газирана и обогатена с витамини) и изворна вода. Фирмата е извънреден дистрибутор на енергийните питиета Red Bull и плодовите сокове Granini за България.

„ Девин “ ЕАД е виновна компания, която влага в икономическото, обществено и културно развиване на обществото посредством начинания, ориентирани към районното развиване, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 година компанията е част от белгийската група Spadel – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и Франция.

От 2021 година „ Девин “ ЕАД е сертифицирана въглеродно неутрална компания с валидация, издадена от интернационалната консултантска организация по климата CO2logic и одобрена от упълномощения и самостоятелен сертифициращ орган Vinçotte. „ Девин “ ЕАД е първата българска компания за бутилирана вода, която реализира въглероден неутралитет както на равнище компания, по този начин и на равнище артикул.

Компанията има влиятелния документ Great Place to Work® – най-високото отличие за работодателска марка и чудесно работно място в интернационален проект.

От март 2022 година „ Девин “ ЕАД е притежател на влиятелния документ B Corp™, който отличава компании, отговарящи на най-високите обществени и екологични стандарти и поемащи дълготраен ангажимент за позитивно влияние върху обществото.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР