10 000 земеделци се събраха в сърцето на Берлин, за

...
10 000 земеделци се събраха в сърцето на Берлин, за
Коментари Харесай

Трактори в Берлин: Фермерите недоволни от премахването на субсидиите за дизела

10 000 земеделци се събраха в сърцето на Берлин, с цел да стачкуват против проектите на държавното управление да редуцира дотациите за дизеловото гориво. Въпреки че кабинетът отстъпи и даде обещание единствено понижаване на дотациите в идващите две години, преди окончателното им унищожаване през 2026 г, фермерите настояват, че това не е задоволително.

„ По принцип, на първо четене може да се допусна, че ние като фермери бихме предпочели да работим напълно без дотации. Бихме желали да имаме опция да живеем добре от приходите от нашия труд. Реалността обаче е, че в Германия отдавна съблюдаваме екологичните разпореждания и прилагаме ограничения за хуманно отношение към животните, които в световната конкуренция ни слагат в неравностойно състояние, защото други страни с доста по-ниски стандарти имат доста по-ниски разноски “, споделя фермерът Филип Освалд.

Асоциацията на немските фермери съобщи, че премахването на тези дотации може да значи завършек на земеделието в Германия.

„ Преживяваме структурна промяна, по-специално годишен спад в селското стопанство от 2 до 3%. В момента това е повлияно в огромна степен от неправилното систематизиране на дотациите от Европейски Съюз. Ако трябваше да понижим всички дотации за една нощ, доста фермери безспорно биха споделили, че не биха желали децата им да упражняват тази специалност, тъй като няма вероятност. От друга страна, ние имаме мощен ангажимент фермерите да продължат да ръководят сполучливо своите стопанства “, споделя Мартин Хофщетер – специалист по земеделие в „ Грийнпийс Германия “.

Експертите настояват, че фокусирането върху европейския пазар, а не върху световната конкуренция, би било от изгода за всички, изключително за земеделците.

„ Германските фермери не са просто ядосани от съкращаването на дотациите за дизела. Те споделят, че политиките на Европейски Съюз и Германия, от които зависят, могат да се трансформират във всеки един миг, което прави съвсем невероятно дълготрайното обмисляне “, предава Лив Щрауд – сътрудник на Euronews в Берлин.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР