10 000 зъболекари ревнаха за повече пари в бюджет 2022

...
10 000 зъболекари ревнаха за повече пари в бюджет 2022
Коментари Харесай

Под Lupa: 10 000 зъболекари ревнаха за пари

10 000 зъболекари ревнаха за повече пари в бюджет 2022 за дентална помощ. Зъбарите упорстват за тази година парите им да се усилят с 22,5 млн. лева, като общата му стойност от 239 700 000 лева да доближи 262 050 000 лв..

На нарочна конференция в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция представители на управлението на Българския зъболекарски съюз (БЗС) отпред с ръководителя доктор Николай Шарков се оправдаха, че в този момент в плана за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за дентална помощ за тази година се плануват 239 700 000 лева, само че това не покрива инфлацията, поскъпналата електрическа енергия, повишението на цените на материалите, с които лекарите по дентална медицина работят.



Същите проблеми, обаче, са годни и за другото звено в тази доболнична помощ – зъботехниците, за които през 2021-а бяха отпуснати смешните 2 000 000 лева за изработката на тотални зъбни протези, само че в последна сметка не получиха нито лев.

Оправданието е, че липсва правна рамка, по която НЗОК да отпусне средствата.

Тези протези би трябвало да са безвъзмездни съгласно актуализацията на бюджета от предходната есен, като за задачата бяха заделени въпросните 2 млн. лева Въпреки че пари има, касата не е платила нито една тотална протеза, тъй като липсват нужните за осъществяване на наредбата промени в закони и наредби.

Затова от Асоциацията на българските зъботехници напълно заслужено желаят оставката на шефа на касата Петко Салчев. Според тях при неналичието на нормативна уредба работа на шефа на НЗОК е да инициира такава, с цел да няма ощетени по веригата.

На този декор зъболекарите се ожалиха, че са ощетени в доболничната помощ, тъй като въпреки че са на първа линия и работят с евентуални корона заболели, не получават по 1000 лв. „ бонус” както другите „ бели престилки”, по думите на доктор Шарков.

По думите му сега се отпускат 200 лв. за тотална зъбна протеза, само че разхвърляна на 4 години, през които следят съответния пациент, каквато е „ гаранцията” ѝ, на зъбарите се падат по 50 лева на година.

„ Ние нямаме печалба”, твърди ръководителят на БЗС.

„ Ако средствата не се покачат, има възможност сътрудниците да откажат да сключат контракти с НЗОК, което би било в ущърб на пациентите, изключително в дребните и отдалечени обитаеми места”, уточни пък доктор Борислав Миланов, основен секретар на БЗС. Сега плануваният бюджет води до банкрутиране на практики, сподели различен участник в конференцията - доктор Георги Димов.

От друга страна зъботехниците с право търсят парите си, отпуснати за изработката на зъбни протези, колкото и минимална да е сумата.

„ На 10 септември 2021 година в Народното събрание бе гласувано изменение и допълнение на бюджета на НЗОК, където беше основан нов ред в бюджета особено за заплащането на зъбната протеза с концепция тази активност, осъществена от пакета дентална помощ, да стане изцяло безвъзмездна “, разяснява Стоян Котев, зам.-председател на Асоциацията на българските зъботехници.

Два дни след гласуването организацията поискала среща с касата, с цел да се посочи редът за заплащане на протезите „ Отговорът на НЗОК беше, че ще потърсят някаква опция, само че след това сподели, че няма по какъв начин тази процедура да бъде осъществена”, описа Котев. Заради това закъснение съсловната организация упорства за оставка на проф. Салчев.

„ По този метод забавяйки отговорите, ощетени са пациентите. Не бе спазено върховенството на закона. Не бе спазен държавен бюджет, който е наложителен за осъществяване от всичките разпределители на бюджета. НЗОК не е изпълнила отговорностите си. Искаме да притеглим вниманието на министъра на здравеопазването”, изясни той.

Ето по какъв начин шефът на БЗС Николай Шарков разяснява тематиката извънредно пред Lupa.bg:



- Д-р Шарков, аз съм пациент и пристигам при вас за слагане на зъбна протеза. Дали знам къде е създадена тя и имам ли някаква гаранция за качество?

- Четири години ви е гаранцията за качество на протезата, споделих го и на конференцията.

- Добре, само че къде е създадена, по какъв начин да знам че не е в някое мазе в Китай?

- Винаги може да попитате лекаря по дентална медицина кой е създал вашата протеза, той ще ви каже.

- А по какъв начин се оформя крайната цена на зъбната протеза за пациента?

- Пациентът заплаща единствено за зъботехническата стойност е последна цена.

- Нали в Националния рамков контракт е указано, че пациентът доплаща нула лв.?

- Нула лв. за зъболекаря, т.е., вие на зъболекаря не дължите пари, само че би трябвало да си платите зъботехническия труд.

- На вас ви заплаща НЗОК, нали по този начин?

- Да.

- А по какъв начин се дефинира цената на зъботехническия труд?

- Определя се с сделка сред лекаря по дентална медицина и зъботехника.

На челната фотография отляво надясно: Д-р Сариева от районната гилдия в Пазарджик, доктор Валентин Павлов, доктор Николай Шарков, доктор Георги Димов и доктор Борислав Миланов

СНИМКИ: авторът
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР