1. Йохан Волфганг фон Гьоте е немски писател, политик, философ,

...
1. Йохан Волфганг фон Гьоте е немски писател, политик, философ,
Коментари Харесай

Любопитни факти от живота на Гьоте

1. Йохан Волфганг декор Гьоте е немски публицист, политик, мъдрец, академик, хуманист, драматург и стихотворец, роден на 28 август 1749 година във Франкфурт на Майн, част от римската империя.

2. Бащата на Гьоте се употребил с купата имперски духовник, само че не упражнява специалността си и живеел от приходите на благосъстоянието си. След години по този метод се препитавал и синът му.

3. Още от дребен, великият стихотворец е привлечен от артистичните изкуства - спектакъл, музика и лирика. Първата си стихосбирка издава през 1769г., със заглавие " Нови песни ".

 Гьоте Паметник

4. Гьоте учи и приключва право, даже отваря адвокатска адвокатска фирма в родният си град. Сухата материя обаче не е за него.

5. Ранното творчество на Гьоте е повлияно основно от придвижването Бурни. Най-известно произведение от този интервал е одата Прометей.

6. От любовният живот на Гьоте е по-интересно единствено творчеството му. Преживява редица любовни разочарования, като след първото даже стига до опит за самоубийство. Във Ваймар, Гьоте открива любовта в лицето на 23-годишната Христиане Вулпиус и през 1788 година се дами за нея. Тя му ражда наследник, само че последвалите деца не оживели.

 Гьоте Монумент

Дали заради тази или друга причина, Гьоте я изоставя и през лятото на 1790 година, по време на пътешестване до Силезия, Гьоте прави предложение за сватба на 21-годишната Хенриете декор Лютвиц.

7. Заема постовете началник на финансовото министерство във Ваймар, автентичен скришен консултант и място в Държавния съвет, а след това е назначен и за първи министър.

8. Друг надолнище, с изключение на поетически, дава на поета визитата му в Италия. Античната просвета на страната го въодушевява и по време на престоя си рисува към 850 рисунки. Освен това, се увлича и по ботаниката. След вторият му брак и отдръпването му от институциите, я посещава изключителни постоянно.

9. Бляскавата литературна кариера на създателя приключва с най-великата творба на живота му - нещастието Фауст. Тя го дефинира като неоспорим първомайстор в интелектуалния живот на Германия.

10. През целият си живот, Гьоте е страдал от проблеми със здравето. На млади години изкарва тежка туберкулоза. Умира на 22 март 1832 година, най-вероятно от сърдечен инфаркт. Смята се, че последните му думи са били: „ Повече светлина! “ На 26 март е заровен във ваймарската княжеска гробница.

11. Днес къщата и голям брой творби на Йохан Волфганг декор Гьоте са оповестени за международно културно завещание.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР