1 януари 2025 е една възможна дата за приемането на

...
1 януари 2025 е една възможна дата за приемането на
Коментари Харесай

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис от София: 1 януари 2025 е една възможна дата за еврото

1 януари 2025 е една допустима дата за приемането на еврото в България, сподели изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис, отговарящ за стопанската система в полза на хората, който е на посещаване в България.

От думите му стана ясно, че е малко евентуално страната да стане част от еврозоната на 1 юли 2024. " Обичайно датата за приемане е 1 януари, в това число и по на практика цели ", посочи Домбровскис - някогашен министър председател на Латвия и финансов министър.

Европейска комисия поддържа напъните на българските управляващи за присъединението на еврото, само че не са покрити маастрихските критерии за инфлация, сподели още заместник-председателят на Европейска комисия. " Инфлацията предстои на оценка и този аршин не е изпълнен. Това докара до отсрочване на присъединявате на България, уповавам се да не е доста дълго ", сподели още той.

По мотив на четирите закона, които не бяха признати, Домбровскис сподели, че те са ангажимент, поето след влизането в Европейския валутен механизъм (т.нар. " чакалня " ): " Смятам, че могат да се одобряват за няколко месеца, до момента в който инфлацията е проблем, който не може да се реши за 4 месеца. ", посочи той.

Запитан за скептичните настроения у нас по отношение на общата европейски валута, той сподели, че " Еврото директни изгоди - повече непоклатимост, ниски лихви, бистрота за предприятията, ниски трансакционни такси. Те способстват за икономическото развиване в това число в страни с по-нисък БВП ", изясни Домбровскис.

По мотив компромиса, изработен за инфлацията в Хърватия, като бяха изключени четирите страни от еврозоната с най-ниска инфлация, с цел да може страната да бъде призната в 1 януари, заместник-председателят на Европейската комисия посочи, че е изработен разбор на статистическите стойности, които са отвън естествените - " общоприета процедура за всички страни, защото всички те следват една и съща наклонност във връзка с инфлацията. Ако някъде е доста ниска инфлацията по една или друга причина - те се изключват. И за България тези доста ниски или високи статистически стойности ще бъдат изключени - точно по този разбор България не покрива осъществяването за инфлация. "

Днес изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия ще се срещне с президента Румен Радев, служебния министър председател Гълъб Донев и вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и министъра на финансите Росица Велкова

Валдис Домбровскис ще бъде почетен с почетното звание „ Доктор хонорис идея “ на Университета за национално и международно стопанство и ще взе участие в среща със студенти от университета. Званието се присъжда за забележителния принос на еврокомисар Домбровскис към построяването и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейски Съюз, за усилване на интернационалната роля на еврото, комерсиалната политика на Съюза и стопанската система в полза на хората.

Неговата аудиенция в София ще продължи и в петък, когато той ще взе участие в конференцията „ България по пътя към еврото “, ще посети филантропичния център на Сдружението на украинските организации в България „ Мати Украйна “ и дружно с дипломат Виталий Москаленко ще беседва с украински бежанци и доброволци.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР