1-ви октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането

...
1-ви октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането
Коментари Харесай

Николай Милков: 1 октомври може да бъде реалистична дата за приемането на България в Шенген

1-ви октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането на България в Шенген, съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков на конференция в Министерството на външните работи след срещата му с унгарския му сътрудник Петер Сиярто.

Милков посочи, че това не е дата, която е съгласувана с сътрудниците ни, само че България си слага 1-ви октомври като цел. Той акцентира, че страната ни ще работи за усилване на ресурсите и дейностите, свързани с превъзмогване на казуса с незаконната миграция.

" България ще работи с Нидерландия и Европейската комисия за това страната ни да получи оценяващ отчет, който би трябвало да бъде подготвен през юни или началото на юли ", изясни Милков.

В този отчет ще би трябвало да съдържа информация за направеното от 2019 година и в този момент. Николай Милков уточни, че след приемането на отчета от Нидерландия, Хага ще може да взе участие във верификационна задача в България.

" Очакваме Народното събрание да одобри законите, които служебното държавно управление предложи ", съобщи външният министър.

Според него това е основен миг, от който зависи участието на България в Шенген.

" Ако членки на Шенгенското пространство бяха създали колкото България, то би функционирало по-добре ", съобщи министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Според него е извънредно, че България не е била призната в Шенген.

Той означи, че най-големият мигрантски напън идва от Западните Балкани, а страните от Централна Европа би трябвало да подхващат огромни старания, с цел да стопират този напън.

" От наша страна ще продължим да настояваме да не се ползват двойни стандарти. Няма да позволим субективните критерии да изместят обективните. България извършва обективно критериите за участие в Шенген и би трябвало да стане член ", добави Сиярто.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР