Случайни факти, които са толкова интересни, че ще кажете „О, боже!“ (1)

...
1 Сега се раждат повече човешки близнаци от всякога.Имате ли
Коментари Харесай

1 Сега се раждат повече човешки близнаци от всякога.

Имате ли чувството, че в наши дни има повече близнаци, отколкото преди? Не? Е, трябва, защото според ново проучване в списание Human Reproduction, „коефициентът на близнаци“ се е увеличил с една трета от 80-те години на миналия век – от 9 на 12 близнаци на 1000 раждания. В момента това прави около 1,6 милиона близнаци, родени всяка година по целия свят, което означава, че едно на всеки 42 бебета е близнак. Това спомага за увеличаването на използването на медицински асистирана репродукция и забавянето на раждането (открито е, че побратимяването нараства с възрастта на майката). За още любопитни факти, с които да впечатлите приятелите си, ето 50 толкова странни факта, че няма да повярвате, че са верни.

2 Бивникът на нарвал разкрива предишните условия на живот.

По същия начин, както пръстените на едно дърво могат да ви кажат възрастта му и да дадат улики за живота, който е живяло, така също и дългият бивник на нарвала. Скорошни изследвания, ръководени от професор по бионаука в датския университет в Орхус, показват, че този особен арктически кит добавя слой към отличителния си бивник всяка година. И не само тези слоеве предлагат представа за възрастта на нарвала (известно е, че живеят до 50 години), но и за условията, в които са живели - като ниво на замърсяване, температурни нива и дори каква е диетата им на. Вие сте това, което ядете!

3 Първият човек, осъден за превишена скорост, караше осем мили в час.

Според Световните рекорди на Гинес първият човек, обвинен за превишена скорост, е Уолтър Арнолд от английското село Падок Ууд, Кент. На 28 януари 1896 г. Арнолд е забелязан да се движи с четири пъти по-висока от ограничението скорост в своя Benz от 19-ти век, но тъй като ограничението на скоростта по това време е само две мили в час, това означава, че той не се движи твърде бързо според днешните стандарти. Полицаят трябваше да го преследва с велосипеда си, издавайки билет за £4 7s и спечелвайки на Арнолд отличието за бързина. За повече любопитни факти, които да впечатлите, ето 40 произволни неясни факта, които ще накарат всеки да мисли, че сте гений.

4"Миризмата на нова кола" е миризмата на десетки химикали.

Малко миризми са толкова приятни, колкото „мирисът на нова кола“ – и не само защото е хубаво да си в чисто нова кола. Но докато ароматът може да е странно задоволителен, факт е, че той е просто комбинация от 50+ химикала (известни като „летливи органични съединения“), които се отделят в колата, разлагайки се бързо с течение на времето. Концентрациите, открити в типична нова кола, не са опасни, но сред летливите органични съединения, които съставляват голяма част от миризмата на тази нова кола, са тези, открити в лака за нокти, автомобилното гориво и петрола.

5 Светът губи около 1 милиард метрични тона храна всяка година.

Хранителните отпадъци са огромен проблем. Колко голям? Около 931 милиона метрични тона. Това е количеството храна, което изследователите от ООН изчисляват, че е изхвърлено през 2019 г., според Доклада за индекса на хранителните отпадъци за 2021 г., който изследва 54 държави, установявайки, че по-голямата част от изхвърлената храна (61%) идва от домовете, докато ресторантите и другите хранителни услуги произвеждат 26% от изхвърлената храна. Магазините за хранителни стоки съставляват само 13% от хранителните отпадъци. Ако имате нужда от вдигане, прочетете тези 50 факта за добро настроение, които гарантирано ще ви накарат да се усмихнете.

6 От отрязаната глава на морски охлюв може да израсне изцяло ново тяло.

Звучи като нещо от филм на ужасите, но всичко е твърде реално: The Elysia cf. marginata, вид морски охлюв, е установено, че не само оцелява след обезглавяване, но и може да отгледа изцяло ново тяло от него. Еколозите от женския университет Нара в Япония установиха, че няколко часа след като главите им бяха откъснати от телата им, главите на охлювите вече хапеха водорасли, сякаш нищо не се е случило. За около 20 дни една трета от изследваните морски охлюви са пораснали напълно, включително сърцето.

7 Косите и ноктите растат по-бързо по време на бременност.

Изненадващ страничен ефект от бременността е, че ноктите и косата растат по-бързо от обикновено. Това се дължи на промени в хормоните, както и на повишено кръвообращение и метаболизъм, доставящи хранителни вещества. Според Ейми О'Конър, пишеща за What to Expect, косата на бременните също "може да се чувства по-дебела и да изглежда по-блестяща и здрава от обикновено." Въпреки че тя предупреждава, че от време на време това може да означава, че очакващите „може внезапно да поникнат нишки на места [те] предпочитат да не“. Ако искате да поставите под въпрос всичко, което знаете, вижте 50 добре известни „факта“, които всъщност са просто често срещани митове.

8 Най-малкото влечуго в света беше съобщено за първи път през 2021 г.

Тези, които смятат, че всичко на планетата вече е открито, може просто да не гледат достатъчно отблизо. Хамелеонът, открит в северен Мадагаскар и с размери само 28,9 милиметра, се смята за най-малкото влечуго на Земята. Малкият хамелеон беше открит наскоро и за него беше съобщено в изданието от януари 2021 г. на Scientific Reports. Но има едно нещо в тези същества, което е голямо за размера си: гениталиите на мъжките са с размери почти 20% от дължината на тялото им.

9 Много кости на краката не се втвърдяват, докато не станеш възрастен.

Краката са изключително сложни части от тялото. Всеки крак съдържа 26 кости, както и 33 стави и 19 мускула, които работят заедно, за да позволят огромен диапазон от движения и движения. Но много от тези кости остават хрущяли през цялото детство на човека, като бавно се вкостяват в кост с течение на годините. Според Обществото на хироподистите в Онтарио, всички кости в ходилото не се втвърдяват напълно, докато човек не навърши около 21 години! А за още любопитни факти, които да ви държат наясно, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин.

10 Някои морски змии могат да дишат през кожата си.

Може би си мислите, че само рибите имат хриле, но има няколко вида морски змии, които дишат и през кожата си. Например, установено е, че Hydrophis cyanocinctus диша през горната част на главата си. Има малка дупка и колекция от кръвоносни съдове в горната част на главата си за събиране на кислород от морската вода и изпращането му до мозъка на влечугото, докато се движи под водата.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР