1. Saved from the Titanic (1912 година) На 14.04.1912 година в

...
1. Saved from the Titanic (1912 година)
На 14.04.1912 година в
Коментари Харесай

5 други филма за „Титаник“, които вероятно не знаехте

1. „ Saved from the Titanic ” (1912 година)

На 14.04.1912 година в 23:40 часа корабът „ Титаник “ се сблъсква с айсберг посред Атлантическия океан. Загиват повече от 1500 души. На 14.05 същата година, се появява първият филм, отдаден на случая. Точно по този начин – първият филм за „ Титаник “ излиза 29 дни откакто корабът потъва. Днес филмът е от голяма историческа стойност, освен поради датата, на която излиза. В него взе участие актрисата Дороти Гибсън, която е била една от 2228-те пасажера на потъналия транспортен съд. Тя съумява да се качи на първата избавителна лодка и да се избави. Пресъздаването на най-лошата нощ в живота на Гибсън й повлиява извънредно. Понякога се държала неконтролируемо по време на фотосите, а след привършване на продукцията страда от душевен контузии.

2. „ In Nacht und Eis ” ( 1912 година)

Заснет в Германия, филмът е излъчен за първи път на 17.08.1912 година. „ In Nacht und Eis ” е дълъг 42 минути – много огромна дълготрайност за времето си. За доста дълъг интервал от време всички имат вяра, че истинският запис на кино лентата е загубен в историята, само че през 1998 година двама частни колекционери дават копия на немския филм.

3. „ Atlantic ” (1929 година)

Интересното при този филм е, че в него нито един път не се загатва, че става дума за „ Титаник “. Името не е изречено нито един път, само че филмът наблюдава събитията, случили се откакто огромен пътнически транспортен съд се блъска в айсберг, след което потъва. И въпреки всичко, редакторите на някои вестници сами се досещат защо става дума и разказват „ Atlantic “ като „ филм за Титаник “.

4. „ Titanic ” (1943 година)

През 1941 година Йозеф Гьобелс – министърът на пропагандата на нацистка Германия взема решение, че би трябвало да се сътвори високобюджетен филм за най-известното корабокрушение в историята. Заснет по времето на Втората международна война, Гьобелс и сценаристът Харалд Брат гледат на плана като метод, по който да размажат съперника си Англия. Те вършат това, безусловно изхвърляйки точността на информацията през прозореца. Режисьорът Херберт Селпин получава бюджет, равняващ се на 155 милиона $ днешни пари. С такава огромна сума той съумява да наеме служащи, които да конструират модел на „ Титаник “, висок 10 метра. Селпин не доживява да види своя шедьовър на пропагандата. Още по време на фотосите е задържан от Гьобелс и по-късно е открит мъртъв в килията си.

5. „ A Night to Remember ” (1958 година)

Когато продуцентът Уилям Макити е 6-годишен, той следи по какъв начин „ Титаник “ напуща Белфаст – мястото, където е издигнат. Това е прекарване, което Макити в никакъв случай не не помни. През 1956 година той основава филмовата акомодация на най-продаваната книга на историка Уолтър Лорд за злополуката на кораба. Филмът е високо оценен от критиците, които го смятат за „ най-исторически точния филм за Титаник, юридически в миналото “. Когато Лорд написа книгата, той интервюира към 64 от оживелите от „ Титаник “, а по-късно е съветник при основаването на кино лентата. Уолтър Лорд е консултант и на Джеймс Камерън десетилетия по-късно.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР