1. Посланикът на Северна Македония Агнеса Руси Поповска пред Капитал:

...
1. Посланикът на Северна Македония Агнеса Руси Поповска пред Капитал:
Коментари Харесай

Топ 5 от Капитал: Интервю с посланика на Северна Македония; Фикосота влага 30 млн. евро в нов завод за брускети в Шумен

1. Посланикът на Северна Македония Агнеса Руси Поповска пред " Капитал ": Смятам, че до ноември може да впишем българите Агнеса Руси Поповска е дипломат на Северна Македония в България от септемри 2022 година Поповска е приключила интернационалните стопански връзки в университета " Св. св. Кирил и Методий " в Скопие и има бакалавърска степен по интернационална политика от Европейския център за интернационалните и стратегически проучвания. През 2018 година оглавява задача на Северна Македония в Брюксел.

Основният проблем за евроинтеграцията на Северна Македония е смяната на конституцията. На 18 август Народното събрание трябваше да гласоподава вписването на българите в главния закон, което е предусловие за започване на договарянията с Европейски Съюз. Правителството обаче не съумя да прокара измененията. Според Агнеса Руси Поповска, дипломат на Северна Македония за България, измененията могат да бъдат прокарани до края на ноември, само че гаранция няма. Опозицията в Скопие употребява проблема, с цел да натрупа политически капитал., с цел да разбере какви са настроенията оттатък границата и какво мисли формалната власт в Скопие за пътя към Европейски Съюз. 2. Голямата пекарна на " Фикосота ": 30 млн. евро в нов цех за брускети в Шумен Братята Жечко и Красен Кюркчиеви ръководят индустриален бизнес с годишни доходи съвсем 600 млн. лева Всеки от тях си има фокус - Жечко Кюркчиев развива уредите " Теси ", а Красен Кюркчиев - храните и битовата химия на " Фикосота ". Приликата е, че регулярно всяко от двете посоки на групата се уголемява с нова фабрика. След като " Теси " през юни разгласи следващ цех (50 млн. лева в дружество за термодинамични бойлери), в този момент Красен Кюркчиев заяви за " Капитал " за строителство на ново дружество за 30 млн. евро. Пак в Шумен.

Новата мощ ще е за Bruschette Maretti ( " Брускети Марети " ). В резултат двадесет години след старта на производството на продукта - през 2025 - в града ще проработи нов цех за брускети на " Фикосота фууд " - благосъстоятелност на Кюркчиеви. Инвестицията идва, откакто единствено преди две години компанията построи специфична фабрика и за вафлите My Motto. Брускетите на компанията очевидно са шлагер на външните пазари - по информация от " Фикосота " тази година продажбите им ще доближат 100 млн. лева, а 3. AliExpress от Петрич или по какъв начин Badu.bg притегля 2.6 млн. евро инвестиция Историите на фирмите, които потеглят от дребни провинциални градчета и порастват с упоритости за интернационален състезател, не са доста. Точно към тях обаче се числи тази на петричката " Баду ". За относително късото си битие от под десетилетие онлайн търговецът зад едноименния бранд Badu.bg, който продава така наречен небрандирани генерични артикули, съумява да стъпи на четири пазара, като към този момент извършва по към 1500 поръчки дневно. А новата цел е агресия в още девет страни от Централна и Източна Европа.

Освен за навлизането на нови пазари средствата ще бъдат употребявани и за по-доброто образуване на бизнеса и въвеждането на нови софтуерни решения като персонализирани предложения и динамично ценообразуване. 4. Пловдивската " Хъс " стартира втори мега огромен жилищен план в София на мястото на някогашната сладоледена фабрика " Дарко " На тихата софийска ул. " Охридско езеро " наоколо до парк " Възраждане " от към три години много се строи. Павираната улица с огромни дървета разделя някогашната НПЗ " Средец " от жилищен регион с рехаво строителство, учебно заведение и няколко високи жилищни блока от късния соц. Новите градежи също са жилищни и огромни - само че от страната на зоната, на терени на някогашни заводи. В амалгамата там са още реновираните здания на фабриката на Danone, след това на " Шрайбер фуудс ", а в този момент на Джозеф Джабра (някогашното млекопреработвателното дружество " Сердика " ). А също и няколко корпоративни офис здания, най-лъскавите - на " Електроразпределителни мрежи Запад " и на компанията за кожени произведения ART 93. След дългата запустяла постройка на някогашния хлебозавод " Възраждане " на братя Красимир и Стефан Джанкови - до ъгъла с бул. " Акад. Иван Гешов ", сдружение на същите вложители е напреднало със постройка със смесено предопределение и басейн. В противоположната посока се довършва фасадата на 1Home Residence - план на Green Life на Николай Пехливанов. Там, където ул. " Камен Андреев " опира в завоя на ул. " Охридско езеро ", са скупчени още три градежа - постройките Lilian 1 и 2 на " Инфинити пропърти ". Освен това в бивше зелено пространство сред жилищен блок и улицата ще бъдат вместени 9 хиляди кв.м на " ЕА-2004-инвестмънтс ".
Реклама
Това надалеч не е всичко. През юли стана известно коя ще е черешката на строителната торта в региона. - почти колкото общата повърхност на другите пет градежа в региона. От този порядък е мащабът на най-големите жилищни планове в София. За " Хъс инвест " това е втори подобен. 5. " Софарма " дава начало на най-голямото набиране на капитал на БФБ от 2007 година В последните години на фондовата борса в България рядко се случват огромни събития с изключения на над дузина листвания на по-малки компании на сегмента за започващи предприятия Beam. Сега обаче, единствено след броени дни, при започване на септември, за борсовите вложители в България ще се отвори опция да проследят и вземат участие в може би най-мащабното набиране на капитал от обществена компания в страната от 2007 година насам. " Софарма ", която е измежду най-големите борсови сдружения с към 780 млн. лева пазарна капитализация, разгласи, че дава старт на конвертирането на издадената през 2021 година емисия варанти в акции, посредством което би могла да набере евентуално 185.5 млн. лева

Решението не е изненадващо, като беше обявено още напролет, а през юни беше взето и нужното решение на общото заседание на притежателите на варанти на " Софарма ". Доколкото събранието беше свикано от един от главните притежатели във фармацевтичната компания и неин изпълнителен шеф Огнян Донев (който има и 27.84% от варантите),. Още повече че и с покачването на цената на акциите на " Софарма " с близо 43% от началото на годината до 5.72 лева упражняването на варантите става много атрактивно.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР