1 млрд. смъртни случая от болести, свързани с тютюнопушенето ще

...
1 млрд. смъртни случая от болести, свързани с тютюнопушенето ще
Коментари Харесай

Цигарите убиват 1 милиард до края на века

1 милиарда смъртни случая от заболявания, свързани с тютюнопушенето ще има до края на 21 век, стана ясно по време на Global Tobacco Nicotine Forum. Международните специалисти са създали изчисленията въз основата на настоящата траектория на брой пушачи, заболеваемост и резултат от анти-табако акциите, стана ясно по време на годишното събитие, отдадено на битката с тютюнопушенето посредством понижаване на вредата от цигарите във Вашингтон, Съединени американски щати.

„ По-голямата част от тези хора ще живеят в разрастващите се страни. Трансформацията на тютюневата промишленост е по едно и също време основна и незабавна, належащо е усилване на тактиките за понижаване на вредата “, показаха специалистите.

Алтернативите за по-безопасен банкет на никотин, каквито са снус, електронни цигари и нагреваеми тютюневи произведения, могат да бъдат от изгода за публичното здраве и за пушачите, които другояче биха траяли да пушат, установяваха близо 60 специалисти по медицина, публично здраве и регулации от целия свят.

„ Продължаващият риск от пушенето не е митично създание, сигурно съществува “, сподели Браян Кинг, шеф на Центъра за тютюневи артикули в един от най-строгите международни регулатори – Агенцията по медикаментите и храните на Съединени американски щати (FDA). Агенцията следи стандартите за публично здраве във връзка с никотиновите артикули – дали те са преимущество или риск.

„ От една страна да имаме поради младото потомство, а от друга, че бездимните произведения съставляват понижен риск за пушачите, които другояче не могат да спрат цигарите “, изясни Кинг и уточни доказателства за строгите условия на FDA: от хиляди  кандидатстващи бездимни други възможности, позволение да се оферират на американския пазар до този миг са получили единствено 23.

Огромна е ролята на промишлеността за трансформацията и намаляването на тютюнопушенето,  само че към момента единствено 5% от производството на фирмите е на артикули с понижена щета, сочи проучването Индекс на трансформацията, извършено в интервала 2020 – 2022 година.

Методологията по 35 знака прави оценка в 6 бранша най-големите 15 тютюневи компании в света и демонстрира къде се намират те във връзка с трансформацията на бизнеса си към бездимни произведения.

„ Трансформацията на тютюневата промишленост е реалност, само че фирмите работят друго. Промяната стартира от най-големите “, изясни Дейвид Джанацо, основен шеф на Фондацията „ Свят без пушек “. Изследването взема поради ограниченията на фирмите, ориентирани към намаляването на вредата - от продажби на артикули до разпределение на капитал и маркетингови политики.

Първите три места в класацията са за Swedish Match, които главно продават снус в Швеция и никотинови торбички в Съединени американски щати, производителят на IQOS  Philip Morris International и Altria. Тези компании са насочили по-голямата част от финансовите си вложения към артикули с понижен риск.  На последно място по този индикатор е индонезийската компания Djarum.

Кога пушенето ще стане отживялост?

 „ Вече сме тръгнали по пътя на трансформацията, която цели да направи пушенето отживялост след 10,15, а може би и 20 години. Надявам се, че това ще подтикне цялата промишленост да се трансформира, което ще бъде в интерес на публичното здраве “, разяснява по време на GTNF Дийпак Мишра, президент на PMI за американския пазар.

Пушачите биха „ превключили “ по-бързо, когато имат ценово преимущество, което може да се случи в случай че бездимните артикули се таксуват с по-ниски налози от цигарите, съгласно риска, който е друг.

Така другите възможности стават по-достъпни за потребителите. Регулаторите могат да ускорят процеса и посредством поддръжка на достъпа до достоверната информация за тези артикули. Това ще промени скоростта, с която пушачите ще изберат да заменят цигарите с новаторските други възможности и ще направи пушенето отживялост, добави президентът за Америка на PMI.

Дезинформацията обаче е сериозен проблем при възприемането на новаторските никотинови артикули. 89% от хората считат, че никотинът е нездравословен, което учените изрично опровергават, припомняйки, че казусът от тютюнопушенето идва от горенето на цигарата, при което се отделят канцерогенни субстанции.

Въпреки това публикувано разбиране е, че никотинът е по-вреден от кофеина, от алкохола, от THC съставката на марихуаната, от нерафинираната захар и от трансмазнините.47% от американците са неправилно осведомени и обратно на научните данни възприемат електронните цигари като еднообразно или по-вредни от цигарите, а единствено 34% знаят, че устройството с нагряване на тютюн ги излага на по-малка щета от цигарите.

Това демонстрира последното изследване за настройките по отношение на новите други възможности, които значително дефинират държанието на пушачите по отношение на новите благоприятни условия.

„ Трябва да помогнем на пушачите, които другояче биха траяли да пушат,  да схванат какви са тези артикули и какви се техните преимущества. Предимствата в действителност не са преимущества, когато информацията за тях не може да доближи до хората “, споделя Карен Герлач, академик и експерт по регулации.

„ Необходим е разговор сред регулатори и промишленост, тъй като няма спор по въпроса, че с новаторските тютюневи произведения на пушачите може да бъде препоръчан по-добър избор от продължаващото пушене “, споделя и Бет Олива, юрист и експерт по регулаторни въпроси.

Според Дерек Яхт – световен юрист по здравни въпроси. Тенденцията пушачите да заместват цигарите с нагреваеми тютюневи произведения към този момент е реалност и до няколко години това ще понижи пушенето, а дружно това и ще провокира и по-голяма поддръжка измежду регулаторите.

Бездимните произведения понижиха заболяванията в Япония и Швеция

Към момента в света се следят три групи регулации на новаторските тютюневи произведения. Държави като Япония и Швеция - отворени към бездимните други възможности, в които към този момент са налице и преимуществата от тяхното всеобщо потребление, вместо всеобщо тютюнопушене.

В Япония се следи фрапантен спад на продажбите на цигари след навлизането на IQOS на пазара, а национално изследване регистрира понижаване на хоспитализациите по диагнози, свързани с пушенето. В Швеция използването на снус – оралните торбички с никотин, направи по този начин, че страната да бъде с най-нисък брой пушачи в Европа – към 7% от популацията и с минимум заболели от рак на белия дроб.

Във втората група попада Съединени американски щати, където регулациите вървят след нововъведенията. От няколко години пазарът е с по-строг надзор върху тютюневите произведения, само че към момента регулацията ги приравнява с цигарите.

Според специалистите съществуват доказателства, които биха могли да трансформират това – да вземем за пример по-малкото излагане на токсични субстанции при аерозола от устройствата с нагряване на тютюн по отношение на дима на цигарите.

В третата група са най-вече страни от Южна Америка, където има забрани, с които се лимитира достъпът на пушачите до ефикасни средства за прекъсване или заменяне на цигарите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР