1 млрд. лв. са очакваните приходи в пътния сектор през

...
1 млрд. лв. са очакваните приходи в пътния сектор през
Коментари Харесай

Въвеждат уикенд и еднодневни винетки

1 милиарда лева са предстоящите доходи в пътния бранш през първата година след внедряване на тол системата

Целта ни е още през първата година след внедряването на тол системата приходите да са към 1 милиарда лева Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пред БТВ през днешния ден във връзка с построяването и внедряването на системата, договорът за която бе подписан през днешния ден след траялите съвсем две години процедури поради жалбите по тях.
Министърът уточни, че срокът за осъществяване е 19 месеца и изясни, че за планиране и създаване са планувани 7 месеца, а в интервал от 12 месеца ще се вършат одити, оценка на успеваемостта и корекции при нужда. Стойността на контракта е 150 млн. лева, като разноските ще се изплатят от бъдещи приходи за интервал от 2-3 години, откакто системата стартира да действа, осведоми още той.

Има две характерни действия на стадия на внедряване и създаване на системата, уточни Николай Нанков. Той разясни, че първата е обвързвана с избора на републикански пътища, които да попаднат в обсега на тол системата. Има разнообразни разновидности за това, като единият планува тя да обхване към 8000 км републикански пътища – автомагистралите и пътища от първи и втори клас. Има и подобен, който планува в обсега й да се включат към 75% от всички републикански пътища, който обаче евентуално няма да бъде определен, разяснява районният министър. Той съобщи, че решението ще се вземе на експертно и политическо равнище.

Втората задача е тарифирането или определянето на ставките за прекосяване по обособените пътища, сподели още Нанков и изясни, че тол таксата ще важи единствено за колите над 3,5 т. Собствениците на леки коли ще продължат да заплащат винетки, които ще са електронни и по-евтини за страната, като цената им няма да се покачва.

Ще има опция и за по-гъвкаво тарифиране за леките коли като уикенд винетка и еднодневна винетка.

В момента приходите от винетки са към 350 млн. лева средногодишно, разгласи министърът и уточни, че 2017 година е рекордна във връзка с постъпленията от тях. През предходната година са продадени близо 700 000 стикера повече, а приходите са били с 25 млн. лева повече по отношение на 2016 година

Таксата за тежтоварните коли ще се увеличи доста, само че това е справедливият модел, уточни районният министър и добави, че се чака нарастването на приходите от заплащаните от тях такси да е с 6-7 пъти. С въвеждането на тол системата ще успеем за първи път да се възползваме от геостратегическото си състояние, обърна внимание Николай Нанков. Той уточни, че до неотдавна винетката за тежкотоварни коли, с която те минават от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", струваше 21 лева, като към този момент е 23 лева, а за прекосяване по автомагистралата сред Ниш и Пирот в Сърбия от януари т.г. се заплаща към 20 лева

С въвеждането на тол системата ще има задоволителен запас за пътни поправки, обърна внимание министърът.

В отговор на въпрос Николай Нанков изясни, че има разлика сред планова скорост и скорост на придвижване по магистралните сектори. Той добави, че нормално на автомагистралите плановата скорост е с 10 км/ч по-ниска от допустимата за придвижване. Така скоростта за придвижване по секторите от Автомагистрала " Хемус ", които следва да бъдат построени при планова скорост 120 км/час, действително ще бъде до 130 км/час.

През 2018 година 75 км от автомагистралата ще са в осъществяване, а действително строителство ще се извършва на най-малко 25 км от нея, осведоми министърът. През тази година ще в употреба ще бъдат въведени предварително още 30 км от Автомагистрала " Струма " в сектора сред гр. Сандански и Кулата.

По отношение на оферти от еколози различен вид за прекосяване на автомагистралата през Кресненското дефиле Николай Нанков разяснява, че той ще бъде прегледан в детайли въпреки това един път към този момент да е направено. Министърът подсети, че за разновидността, който планува създаване на пътна и ж.п. част една над друга е обещано негативно мнение от Национална компания " Железопътна инфраструктура ".

В обособени случаи при осъществяване на действия по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания има установени пропуски. Затова се вкарва по-строг надзор, като инспекции ще се вършат най-малко един път месечно, стана ясно от думите на районния министър. Ще се постановат финансови наказания, съобщи Николай Нанков и обърна внимание, че страната посредством министерството няма различен механизъм да упражнява санкционни дейности. Още преди 7-8 месеца въведохме механизъм, посредством който средствата за премахване на установени пропуски да са за сметка на изпълнителите, а не за жителите или държавния бюджет, подсети Николай Нанков.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР