1 млн. лв. са били платени по консултантски договори, твърди

...
1 млн. лв. са били платени по консултантски договори, твърди
Коментари Харесай

Министър Пулев: Докато Петков е бил премиер ББР има 2 млн. лв. печалба и 20 млн. за заплати

1 млн. лева са били платени по консултантски контракти, твърди министърът на нововъведенията и растежа. Източник: Ружа Райчева,
Имало е интервали, в които ББР е давала по три, а в други - по четири заема на месец. Банката е генерирала 2 млн. лева доходи от лихви спрямо 22 млн. лева за разноски за заплати в същия интервал от време, в което Кирил Петков е бил министър председател.

Това съобщи служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на парламентарен надзор в Народното събрание. Твърдението му е отговор на въпрос от Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, който попита какви са претекстовете за освобождението на двама членове от Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР).
Преди две седмици Пулев разгласи, че  " ББР е заложна къща на кликата на Петков и са давали са по четири заема месечно и че е подал сигнал до прокуратурата. 
Днес на въпроса на Стойнев Пулев отвърна, че е имал две учредения да уволни членовете на Надзорния съвет на ББР - действен колапс и евентуална занемареност.

По думите му от назначението на Кирил Петков за министър председател насам, ББР се е ръководи неефективно. Министърът на нововъведенията твърди, че в Българската банка за развиване е имало голямо текучество на фрагменти, затворили са се разнообразни отдели и новите банкови чиновници са се назначавали безсистемно.
Надзорният съвет на ББР установи забавени дейности по събиране на вземанията от огромни длъжници

Необосновано и нелогично забавени дейности по отношение на компании-длъжници установи Надзорният съвет на Българската банка за развиване, оповестиха от кредитната институция. Контролният орган прегледа отчет на Управителния съвет за всички дейности по събиране на вземания и отбрана на интереса на банката по експозиции над 5 млн. лева, които са провизирани над 50%.
ББР е отпуснала осем заема в огромни размери, които не кореспондират с главната задача и функционалност на банка за развиване, откри надзорът. Шест от тях се обслужват постоянно, нямат просрочия и генерират приход на банката, гласи формалното известие.  
Съгласно изискания отчет неизрядните огромни длъжници със отговорности над 50 млн. лева, които са провизирани над 50%, са три – група от компании в областта на пътното строителство, транспортна компания и производител на електроинструменти, показват от ББР. Вероятно компанията от сферата на пътното строителство е   " Роудуей кънстракшън " АД, тъй като единствено тя е със с заем над 150 млн. лева и е в областта на пътното строителство. Преди няколко години " Роудуей кънстракшън " АД е била продадена на Иван Георгиев – персоналният юрист на Румен Гайтански.
Според Надзорния съвет подхванатите дейности по отношение на най-голямата нередовна кредитна експозиция с размер от над 150 млн. лева, която провокира и максимален публичен интерес, са непоследователни и безпричинно забавени.  
Установените обстоятелства са в контраст с обществено декларираните планове на служебния министър на стопанската система през 2021 година във връзка с този огромен заем. За интервала от 22.06.2021 година до 18.05.2022 година (почти година след назначението на управлението на ББР от служебния министър на стопанската система на 22.06.2021 година и повече от 5 месеца след встъпване в служба на постоянното държавно управление на 13.12.2021 г.) по нея не е подхванато никакво деяние. Едва на 18 май тази година е взето решение за пристъпване към осъществяване върху комерсиалното дружество с назначение на шеф на едно от сдруженията в групата.
Поемането на ръководството е било допустимо и на по-ранен стадий, тъй че назначеният от ББР шеф по Закона за особените залози (ЗОЗ) да получи цялостната информация за положението на сдружението. Необходимо е било и да изиска предприемането на дейни дейности по отношение на контрагенти на сдружението за осъществяване на подписани контракти за продажба (вземания, заложени в интерес на банката). 
На този декор, още през май 2022 година, е утвърдено отчасти изписване и завеждане задбалансово на 52 млн. лв. от задължението към ББР. Банката е изписала и завела задбалансово почти 1/3 от вземането с претекст, че няма рационални упования за възобновяване на финансовия актив без да се разпореди нова оценка на цялото комерсиално дружество на задължените сдружения и преди вписването на назначения шеф по ЗОЗ, чиято първа задача е била да изиска цялостна информация за положението на задълженото лице.  
В този интервал няма данни за ограничения и насоки от едноличния притежател на капитала за ускорение на събираемостта на експозицията.  
Погасеният дълг след предприемане на дейности по събирането до датата на инспекцията е 0 (нула) лв.. 
Стратегия и проект за деяние за излизане от тази кредитна експозиция са утвърдени едвам на 29.06.2022 година, когато и действително е стартирала работата по оценка на настоящото положение на кредитополучателя и е подписан контракт с одиторска компания за разбор на финансовото положение, юридически разбор, правене на бизнес проект и оценка на цялото комерсиално дружество. През октомври 2022 година е утвърдено предявяване на искове против контрагенти на длъжника за възнаграждение на неустойки заради несъблюдение на отговорностите по контракти за закупуване на материали за пътното строителство.  
Надзорният съвет на ББР си дава сметка, че този тип експозиции изискват оптималната действеност, професионализъм и воля за намиране на решения, а не популизъм, гласи формалното известие. Народно събрание разпореди на Управителния съвет да актуализира тактиките за излаз с съответни стъпки и ограничения за събиране на проблематичните вземания в огромен размер. 
 
Източник: " Труд "
 
 
 
 
 
21 Дек 202252920 Дек 2022316617 Дек 20221045716 Дек 2022315315 Дек 2022619714 Дек 20224720Коментарипарапетът20 Дек 2022 18:37ч.
Много безценен парапет, само че добре, че беше единствено един, тъй като в случай че шарлатаните бяха траяли щеше да има още златни парапети.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Бакунин20 Дек 2022 20:44ч.
и какво от това; кики отново е на независимост
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Цветан Седможилищник20 Дек 2022 21:03ч.
Обикновен капитализъм, сър!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Мартин20 Дек 2022 21:38ч.
Клепате се, само че не се съдите.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Salamander20 Дек 2022 23:40ч.
А в този момент ще уволнят ли и некадърните калинки-сектанти на Михов, които си назначи на всички виновни позиции, с цел да е сигурен, че ще съсипят банката? Исторически, тази институция не е имала по-слаб мениджмънт и по-некадърен новоназначен личен състав. Събраха всички безработни, стига на интервютата за работа да скандират " Не на корупцията ". Палячовци.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати хаирсъзин21 Дек 2022 9:46ч.
Може и да са събрали некадърници, само че и не уволниха предходните. Те сами се уволниха с хубаво обезщшетение. А един автобус хора и останаха, някои и кариера направиха, че и увеличени заплати имат, не ли?! Били давали по 4 заема на месец, ми те аватарите преди даваха 8 на година. Ама пък какви заеми даваха...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Театър21 Дек 2022 1:42ч.
С неприятни артисти. Правосъдната система е фон.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202269709 Дек 2022100417 Дек 202287817 Дек 2022228
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР