1 милион лева обезщетение за неимуществени вреди на пострадал в

...
1 милион лева обезщетение за неимуществени вреди на пострадал в
Коментари Харесай

Обезщетение от 1 млн. лева присъдиха на пострадал в катастрофа

1 милион лв. обезщетение за неимуществени вреди на потърпевш в злополука присъди Варненският апелативен съд. Ищецът е 18-годишен юноша, който след случая не може да се грижи самичък за себе си, а положението му изисква 24-часови грижи и всекидневна рехабилитация.

Тежкият пътен случай стана през лятото на 2019 година на пътя сред Варна и село Въглен. Момчето пътувало дружно с баба си в автомобил, ръководен от неговата майка. След осъществено от нея нарушаване последвал преден удар с камион и двете дами умряли.

От конфликта момчето получило тежки контузии. В продължение на месеци било в кома и прекарало към година в лечебни заведения в България и чужбина. Според движимостите лица общото му здравословно положение е мощно повредено без опция за доста усъвършенстване.

За породеното пътно произшествие е било формирано досъдебно произвеждане, което е прекъснато заради гибелта на лидера на автомобила, в който е пътувал потърпевшият. Застрахователят по наложителната застраховка „ Гражданска отговорност ” обаче покрива отговорността за породени на трети лица неимуществени вреди от процесният автомобил.

Варненският областен съд е определилобезщетение от500 хиляди лева Потърпевшият, подложен под забраняване, апелира посредством татко си решението, защото счита размера за занижен и неправдив. Искът е против компанията, в която е застрахована гражданската отговорност на лидера на автомобила, предизвикал случая.

Апелативният съд напомня в решението си, че " правдивост " по смисъла на Закона за отговорностите и договорите не е нереално разбиране, а е обвързвано с преценката на съответните условия, характерни за всяко дело, които би трябвало да се вземат поради при установяване размера на компенсацията. Справедливостта като аршин за установяване паричния еквивалент на моралните вреди включва характера и степента на увреждане, събитията на настъпване, последствията, продължителността и интензитета на търпените отрицателни последствия, възрастта на повредения и обществено-икономическото положение в страната към съответния миг.

В злополуката повреденият е изгубил своите майка и баба. Самият той е получил тежки контузии, като положението му изисква 24-часови грижи и всекидневна рехабилитация. Животът му е изменен напълно и необратимо - от витално, интензивно спортуващо момче се е трансформирал в неработоспособен с цялостна взаимозависимост от непознато обгрижване. Съдът регистрира младата възраст, множеството претърпени хирургични интервенции и непрекъснатите рехабилитационни процедури. Определяща за образуване на размера на компенсацията е безвъзвратността на цялостното увреждане на тялото и личността на ищеца, непрекъснатостта на търпените болки и премеждия, както и нарушаването на прочувствения свят на момчето.

Съдът дефинира обезщетение в оптимален размер от 1 млн. лв., съобразявайки и практиката на съдилищата в сходни проблеми. В сходни размери компенсации са определяни по едвам няколко каузи в България през последните 10 години.

Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР