1. Как беше спрян превратът през лятото на 2020 г.

...
1. Как беше спрян превратът през лятото на 2020 г.
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Как беше спрян "превратът" от 2020 г., предимства и рискове пред основните кандидат-президенти

1. Как беше спрян " превратът " през лятото на 2020 година Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са построили най-масовата мрежа за следене и подслушване след 1989 година " От месец февруари 2020 година до сегашния миг за да бъде съборена, подровена или отслабена властта в Републиката, е участвано в осъществяването на опит за прелом за принудително завладяване на властта в центъра или по места, или протест - закононарушение по член 95 от Наказателен кодекс ". Така стартира прокурорско-полицейският роман на евентуално най-мащабния опит на службите, от края на комунистическата Държавна сигурност насам да наблюдават и подслушват " съперниците на властта ". Според него " физически лица приготвят осъществяването на провокативни дейности по време на провеждането на цивилен митинги за възникването на всеобщи вълнения ", а " същите тези групи се финансират от лица и компании от обкръжението на Васил Божков ".

В края на предходния парламент комисията, ръководена от съпредседателя на обединението " Изправи се! Ние идваме " Николай Хаджигенов, излезе с отчет, в който се установи, че по формираното от прокуратурата следствие за закононарушение против Републиката 130 жители са били обект на подслушване и следене, позволено от съда. През седмицата уеб сайтът bird.bg на съоснователя на " Биволъ " Атанас Чобанов цитира документи от въпросното следствие, съгласно които " единствено отделът за контратероризъм в ГДБОП работи по към 3000 лица ". " Капитал " също се срещна с въпросната база данни, която най-вероятно е извлечена от файлове от компютрите на чиновници, които са работили по делото за закононарушение против Републиката. Картината, която се разкрива, демонстрира паническите опити на властта да управлява митингите, които избухнаха след акцията на прокуратурата в президентството на 9 юли 2020 година Вижте. 2. Предимствата и рисковете пред тримата съществени кандидати за " Дондуков " 2 на старта на предизборната акция До предходната седмица президентът Румен Радев изглеждаше като уединен бегач на политическата писта за идните избори. Компания му правеха единствено няколко " екзотични " претенденти и второстепенни политически играчи с националистически и русофилски профил. В разстояние единствено на няколко дни обаче обстановката се прекатурна на 180 градуса. Влизането на ректора на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков и на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в кандидат-президентската конкуренция, които сходно на Радев не са партийно обвързани кандидатури и идват от деполитизирани институции, създаде няколко резултата. Първо, трансформира ги в действителни съперници на считаната до този миг за " безалтернативна " кандидатура на настоящия държавен глава.

Така се върна и интригата в президентските избори. Защото значително изходът от вота ще се реши от предизборната тактика на претендентите и от способността им да получат по-широка поддръжка отвън деятелите и симпатизантите на партиите, които ги поддържат. По тази причина упованията са кандидатпрезидентската акция да се трансформира в конфликт на визии за главните проблеми на страната и обществото и по какъв начин те да бъдат решени. За подреждането на пъзела за " Дондуков " 2 неизбежно ще повлияят и акциите на партиите за парламентарните избори. Ето някои от на старта на конкуренцията за президентския пост. 3. Най-голямата офис договорка: SAP си купи софийска централа за 50 млн. евро Най-голямата капиталова договорка на пазара на офис здания в София за последните три години е реалност. Софтуерна компания SAP разгласи, че купува новопостроения Park Lane Office Center в кв. " Хладилника " и ще събере на едно място там чиновниците си. Цена по договорката не се загатва. По информация от Имотния указател покупател по договорката е " САП лабс България " - едно от двете сдружения, с които немският софтуерен колос оперира на българския пазар. Заявеният веществен интерес в регистъра е 86.74 млн. лв., което е 44.37 млн. евро. Според източници от пазара обаче има и в допълнение съглашение за още 5 млн. евро, тъй че цялата транзакция е почти 50 млн. евро.

Продавач е сдружението Park Lane Developments. Съдружници в него са Христо Илиев, създател и мажоритарен притежател на холдинга за недвижими парцели AG Capital, и Таня Косева-Бошова, която има над 20 години опит на пазара на недвижими парцели. Финансов вложител в плановото сдружение - " Парк лейн Сребърна ", е предприемачът Дилян Павлов - съосновател на " Динамо програмен продукт ". Подробности - в. 4. Германският производител на медицински произведения Ottobock построи напълно нова фабрика на площадката си в Благоевград Изцяло нова фабрика построи немският производител на медицински произведения Ottobock на площадката си в Благоевград. Година и половина откакто стартира произвеждане в страната, групата уголемява потенциала си, като до момента е вложила над 10 млн. евро. Плановете са към България да бъдат трансферирани и още действия, в това число от Китай, а заетите да доближат 300 души. Това е добра опция за района, където през последните години бяха закрити няколко огромни предприятия.

Фабриката в Благоевград е 10-ият цех на групата Ottobock, която има производства и в други страни в Европа, Северна Америка и Китай. Местното сдружение " Оттобок манюфекчъринг България " беше записано през август 2019 година, а самото произвеждане стартира единствено няколко месеца по-късно - в края на март 2020 година със 17 чиновници. Това стана на терен на " Струматекс ", от която компанията купи 44.3 дка и реновира част от постройките. " Успяхме да пуснем производството макар всички рестрикции с корона рецесията. От там насетне стартира нашият напредък, като сега сме 225 души ", сподели шефът Стоян Стоянов. Сега на процедура завършва идната част от проекта - създаване на ново дружество на мястото на част от старите здания. С това общата разгъната застроена повърхност става 16.4 хиляди кв.м, в това число хранилища и администрация, а потенциалът за произвеждане нараства. Прочетете. 5. Пазарната обстановка е подобаваща за рефинансиране или договаряне на по-добри условия по жилищни заеми Преди 5 години Иво тегли 20-годишен ипотечен заем за малко над 100 хиляди лева, който поради коронавирус мораториума се удължава с 6 месеца. Към момента на сключването на контракта лихвата по него е била 4.25%, които през годините банката сама смъква до 3.76%. През тази година Иво взема решение самичък да предоговори изискванията по заема си и съумява. В резултат на което лихвата пада до към 2.7% (фиксиран съставен елемент + плаваща надбавка).

Иво е част от наклонността в последно време физически лица интензивно да предоговарят изискванията си по жилищните си заеми или да търсят способи да ги рефинансират. В първия случай клиентът остава при актуалната си банка, като се трансформират единствено изискванията по заема - най-много рента и такси. При рефинансиране се получава заем от нова банка, с който се погасява предварително задължението в досегашната. Проверка на " Капитал " измежду някои от по-големите банки демонстрира, че ползата към възстановяване на изискванията по жилищни заеми пораства. Причината е ясна - като се изключи че те изживяват взрив, подхранвайки и растежа на имотния пазар, лихвите по тях са на исторически ниски равнища. А това е.

1. Как беше спрян " превратът " през лятото на 2020 година Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са построили най-масовата мрежа за следене и подслушване след 1989 година " От месец февруари 2020 година до сегашния миг за да бъде съборена, подровена или отслабена властта в Републиката, е участвано в осъществяването на опит за прелом за принудително завладяване на властта в центъра или по места, или протест - закононарушение по член 95 от Наказателен кодекс ". Така стартира прокурорско-полицейският роман на евентуално най-мащабния опит на службите, от края на комунистическата Държавна сигурност насам да наблюдават и подслушват " съперниците на властта ". Според него " физически лица приготвят осъществяването на провокативни дейности по време на провеждането на цивилен митинги за възникването на всеобщи вълнения ", а " същите тези групи се финансират от лица и компании от обкръжението на Васил Божков ".В края на предходния парламент комисията, ръководена от съпредседателя на обединението " Изправи се! Ние идваме " Николай Хаджигенов, излезе с отчет, в който се установи, че по формираното от прокуратурата следствие за закононарушение против Републиката 130 жители са били обект на подслушване и следене, позволено от съда. През седмицата уеб сайтът bird.bg на съоснователя на " Биволъ " Атанас Чобанов цитира документи от въпросното следствие, съгласно които " единствено отделът за контратероризъм в ГДБОП работи по към 3000 лица ". " Капитал " също се срещна с въпросната база данни, която най-вероятно е извлечена от файлове от компютрите на чиновници, които са работили по делото за закононарушение против Републиката. Картината, която се разкрива, демонстрира паническите опити на властта да управлява митингите, които избухнаха след акцията на прокуратурата в президентството на 9 юли 2020 година Вижте. 2. Предимствата и рисковете пред тримата съществени кандидати за " Дондуков " 2 на старта на предизборната акция До предходната седмица президентът Румен Радев изглеждаше като уединен бегач на политическата писта за идните избори. Компания му правеха единствено няколко " екзотични " претенденти и второстепенни политически играчи с националистически и русофилски профил. В разстояние единствено на няколко дни обаче обстановката се прекатурна на 180 градуса. Влизането на ректора на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков и на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в кандидат-президентската конкуренция, които сходно на Радев не са партийно обвързани кандидатури и идват от деполитизирани институции, създаде няколко резултата. Първо, трансформира ги в действителни съперници на считаната до този миг за " безалтернативна " кандидатура на настоящия държавен глава.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР