1. Икономическите ефекти от войната: По-слаб растеж и още инфлация

...
1. Икономическите ефекти от войната: По-слаб растеж и още инфлация
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Икономическите ефекти от войната; Стенобойните санкции срещу "Крепост Русия"

1. Икономическите резултати от войната: По-слаб напредък и още инфлация Войната в Украйна стартира в миг, в който стопанската система на България беше почнала да набира скорост след коронавирус рецесията и доста компании чертаеха проекти за разгръщане и даже нови вложения. Събитията, почнали в утрото на 24 февруари обаче, ще трансформират доста от тези планове. Те слагат под въпрос досегашните прогнози за стопански напредък на Европа и в частност на България. Очакванията за страната бяха за продължаващо възобновяване (3-4% растеж на БВП) и последователно затихване на растящата инфлация (която доближи 9.1% на годишна база през януари). Сега от ден на ден икономисти предизвестяват, че инфлацията няма да се забави през второто полугодие, а икономическият напредък може да се окаже двойно по-нисък. За еврозоната пък все по-често се загатва рискът от стагфлация (икономически застой в композиция с висока инфлация).

Да се вършат съответни прогнози обаче е рано. Те зависят от изхода на войната и от това какъв брой продължителна ще е тя. Но нещастието на Украйна, караща стотици хиляди да изоставен родината си, затворените граници и пренасочени товаропотоци, зависимостта на Европа (и в частност на България) от съветския газ и нефт и наложените наказания ще имат. 2. В руините на икономическата " Крепост Русия ". Санкциите на Запада на практика за ден извадиха финансовата система на Русия от строя и провокираха банкова суматоха Срив на рублата с към 30%, затворена фондова борса и опашки пред банките. Това бяха незабавните следствия от новия рунд наказания на Запада по отношение на Русия в първия работен ден след оповестяването им. Изваждането на част от финансовите институции в страната от системата SWIFT и най-много блокадата на валутните запаси и централната ѝ банка и всевъзможни транзакции с нея, на практика за една нощ трансфораха съвсем всички съветски финансови активи в токсични. А в ролята на оръжие се оказаха неумолимите пазарни закони и самото население на Русия, което посредством страха за парите си прибегна до всеобщи тегления от банките и опити да ги обърне в евро или долари.

Накратко, в случай че при старта на нахлуването в Украйна представянето на фронта на пратените от Владимир Путин войски не беше изключително звездно,. 3. Неизвестността от войната вещае застой при недвижимите парцели. Големите покупко-продажби с чужденци, покупките на зелено, с заем и с капиталова цел са под въпрос Седмица след началото на войната в Украйна нейното развиване и икономическите й последствия са непредсказуеми. Още по-малко може да се каже сигурно по какъв начин катаклизмите ще отекнат на пазара на недвижими парцели в България, който нормално реагира отсрочено във времето.

Очертават се обаче някои неподходящи хипотези. Очаква се огромните капиталови покупко-продажби да бъдат отсрочени. Строителните материали, чиито цени и без друго хвърчат нагоре, да нарастнат още - оттова и себестойността на новото строителство да се вдигне. Сделките на зелено да станат изключително рискови, тези с банкови заеми - непредсказуеми, а покупките с капиталова цел - по-малко смислени,. 4. Payhawk: Първата млада българска компания за 1 милиарда $ В приказките и античните митове еднорогът най-често е описван като митично творение с вълшебни качества. В модерния капиталов речник думата има напълно друго значение - млада компания, оценена от вложители на над 1 милиарда $. Такива бизнеси не са доста, изключително в нашата част на света - на Балканите се броят на пръстите на едната ръка, а в България напряко са мит като едноименното животно. Досега... Страната ни към този момент има първия си еднорог - българската финтех компания Payhawk беше оценена на 1 милиарда $ след последния капиталов рунд, воден от щатския фонд Lightspeed Venture Partners.
Реклама
Новото финансиране е 100 млн. $, като най-голямата част от него - 50 млн. $, се дава от Lightspeed с присъединяване и на други нови фондове: Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures and Jigsaw VC. Досегашните вложители - Greenoaks, QED Partners и Earlybird Digital East, също вземат участие в рунда. 5. Българският стартъп, който предлага да ви построи бункер " Ако пристигна краят на света, аз има ли смисъл изобщо да пребивавам, в случай че извън е нуклеарна зима. " Това е един от честите въпроси, които получава от клиентите си Любен Сигридов, притежател на компанията за произвеждане на бункери BUNKER BG. Според Сигридов отговорът е доста елементарен и той дава и по-широк и дълготраен небосвод на бизнеса му, който се простира доста оттатък концепцията за дом, в който да прекарате финала на човечеството. " Не е единствено краят на света, бункерът ви пази не просто от апокалипсис, а от доста други неща ", споделя той. Дава образец с повреди, сходни на тази в Чернобил, при които първите няколко дни са най-опасни. Списъкът е дълъг: химически повреди, слънчево изригване, безредици, до момента в който обстановката бъде овладяна.

Компанията е start-up. Произвежда висок клас бункери и сега работи по няколко поръчки на частни клиенти и по няколко други е в развой на планиране. Към момента не доста хора могат да си разрешат сходно оборудване, отговарящо на всички условия и с обзавеждане като апартамент с неща като фитнес, СПА и така нататък под къщата си. Компанията. Има интерес от чужбина и неотдавна се водят диалози с два вложителя.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР