1. Бюджет 2023: Лампичките вече светят в ярко червено Значително

...
1. Бюджет 2023: Лампичките вече светят в ярко червено Значително
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Рисковете пред Бюджет 2023; Заради поръчка на МВР България може да не получи 2.6 млрд. лв.

1. Бюджет 2023: Лампичките към този момент светят в блестящо алено Значително нарастване на пенсиите, растеж на заплати в обществения бранш, нови данъчни облекчения... Щедростта, която се изля с актуализацията на бюджета за тази година с дейното съучастничество на всички партии в Народното събрание, си има цена. И тя няма да се заплаща единствено през 2022 година, а ще се придвижи и в към 6-6.5 милиарда лева нови разноски за страната следващата година.

В момента към момента растящата стопанска система и високата инфлация държат нещата в обществените финанси под надзор. Но в случай че се осъществен упованията за задаващо се закъснение или даже рецесия, разноските надали ще могат да се компенсират с толкоз огромен растеж на приходите през 2023 година И в случай че идващото държавно управление бързо не измисли по какъв начин да се посвие и да преструктурира някои системи, ще би трябвало или да подвига налози, или да усили с още недостига и дълга. 2. България може да не получи 2.6 милиарда лева по Плана за възобновяване поради поръчка на Министерство на вътрешните работи за криптираната информационна система TETRA Когато се одобряваше Планът за възобновяване, няколко пъти беше казано, че тези пари са разнообразни от досегашните. Този път Брюксел няма да заплаща фактури, а ще чака да види дали се извършват набелязани цели, преди да се разплаща. Едва няколко месеца след началото България опря в първата такава преграда.

Първите 2.6 милиарда лева, които страната би трябвало да получи тази година, сега зависят от една социална поръчка. Тя е на Министерство на вътрешните работи и е за уголемение на TETRA - криптирана мрежа за връзки, която се употребява от органи като полиция и войска. Стойността на контракта е 108 млн. лева Поръчката би трябвало да е лесна за възлагане, тъй като в България има тъкмо една компания, която може да я извърши. Проблемът обаче не е в самото осъществяване, а в нереалистичните периоди, които Министерство на вътрешните работи е задало в първата социална поръчка. 3. За Mercedes и Maserati от София, или по какъв начин столицата става център за софтуерни разработки за международните автомобилни гиганти По какво избираме коя кола да купим? Дизайн, мощ, марка, даже цвят? Критериите за взимане на решение са доста, само че с дребни изключения от години са едни и същи. С навлизането на от ден на ден технологии в автомобила се оказва, че една съществена функционалност ще става все по-важна и ще дефинира избора на клиента - какви са софтуерните благоприятни условия и платформи в колата. Подобно на смарт телефоните, новите модели се обновяват, усъвършенстват и трансформират с прибавянето на още благоприятни условия и варианти. Което напълно трансформира и модела на автомобилната промишленост - производителите се трансформират от ден на ден в софтуерни компании със лични големи софтуерни екипи.

Тази еволюция ще има директно отражение и върху България като аутомотив снабдител - някои от най-големите международни колоси към този момент имат софтуерни и инженерни развойни центрове тук, като. 4. Нов комплекс с къщи сред Бистрица и Панчарево за 35 млн. евро Преди три години, когато имотният пазар беше уравновесен и преуспяващ, към София зачести строителството на мегакомплекси с къщи. Далновидно, както сподели пандемичната 2020 година, която докара до взрив в търсенето на по-големи жилища с дворове. Тази година пазарният вятър стана леден. Поскъпналото строителство, войната, инфлацията забавиха и търсенето, и предлагането на къщи - този най-скъп артикул в сегмента на жилищата. Обяснимо - в случай че през 2019 година нова къща в комплекс струваше 250 хиляди евро, в този момент цената й гони половин милион. По-бюджетните редови къщи са сред 320-450 хиляди евро.
Реклама
От към три седмици на пазара на комплекси от къщи към София има събитие. В дейна продажба е първата фаза на " Камбаните резиденшъл парк " - затворен комплекс върху 100 дка на хълмовете сред Бистрица и Панчарево. С появяването си с огромен артикул във високия ценови клас при жилищата на сложен пазар с неразбираемо бъдеще вложителите косвено декларират рекламация, че оферират артикул, който има достолепията да успее при все провокациите. Като начало се плануват 102 жилища - независими, редови къщи и жилища, на повърхност от 40 дка, от които 4 дка борова гора. Строително позволение има отпреди година. От средата на юли построяването е обезпечено и с съвсем 26 млн. евро заем от ДСК. 5. Скъпият $: неприятен за бизнеса, добър за вложителите Силно обичан и ненавиждан, доларът е историческото ядро на световната търговия. За тайните теории той е източникът на всяко зло, само че и до през днешния ден прогнозите за гибелта му още не са се сбъднали. Дори в противен случай. През тази седмица американската валута стабилно проби паритета си с еврото и към този момент се търгува по-скъпо от него. Тренд, който стартира преди повече от година и ускорил се поради нападателната политика на Федералния запас за покачване на лихвите, с което изпревари Европейската централна банка. Доларът е на най-високото си равнище по отношение на еврото и кошница от валути от 20 години насам. За година повишаването му е към 17%, като това се придвижва и върху лв. поради закрепения му курс към еврото.

Силата на $ идва в тежки времена - рекордна инфлация по света, война в Украйна, енергийна рецесия и терзания за криза в най-големите европейски стопански системи, както и за евентуална стагфлация.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР